szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákiában júniusban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júniusban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban szerdán, EU-szabvány szerint számolva. Az elemzők csak 4,2 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak.

Májusban 4,0 százalékos, áprilisban 3,7 százalékos, márciusban 3,6 százalékos, tavaly júniusban 1,5 százalékos, tavaly májusban is 1,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció, EU-szabvány szerint.

Elemzők szerint a tizenkét havi ütem a nyár végére elérheti akár a 4,5 százalékot is, utána enyhülni fog, az élelmiszerek tavalyi második félévi, hirtelen drágulása bázishatásának belépésével. Az idén március utáni inflációs adatok azonban elvileg már nem jönnek számításba Szlovákia jövő év eleji euróövezeti csatlakozásának brüsszeli megítélése szempontjából, annál is kevésbé, mert közben az EU-beli infláció és vele a referenciaérték is emelkedik.

Az Európai Bizottság május 29-én 17,6 százalékkal felértékelte a szlovák koronát, amelynek új sávközepe az európai átváltási mechanizmusban (ERM II.) 30,1260 korona/euró lett, majd a múlt héten, július 8-án az EU pénzügyminiszterei az Európai Központi Bankkal egyetértésben ugyanezen az áron rögzítették a korona jövő januári euróövezeti belépési-átváltási árát. Szlovákia 2005. november 26-án lépett be az "euró előszobáját" jelentő ERM-II. átváltási rendszerbe, amelyben akkor 38,4550 koronás sávközépen kötötték a koronát az euróhoz.

Kedd reggel a szlovák korona /euró volt a londoni bankközi piacon, százalékkal erősebb, mint tavaly év végén.
Szlovákia hazai összterméke az első negyedévben 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ütem lassult, de meghaladta az elemzői várakozások 8,5 százalékos felső határát is: támogatta az erős export és az év elején még nagy lakossági fogyasztás. A tavalyi utolsó negyedévben rekord ütemben bővült, 14,3 százalékkal volt nagyobb a szlovák GDP az egy évvel azelőttinél.

A lassulás annak is következménye, hogy a nagy autóipari beruházások befejezésével a bázishatás csökken.
Tavaly Szlovákiában az évi átlagos GDP-növekedés 10,4 százalékos volt – újabb rekord az önálló Szlovákia történetében – a 2006-os, 8,3 százalékos ütem után. A szlovák pénzügyminisztérium idénre 7,5 százalékos, jövőre 6,4 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít. A szlovák statisztikai hivatal tavaly módosította módszertanát, és ennek megfelelően följebb igazította a korábbi adatokat 2006-ig, illetve az új adatsorok tavalyról és azóta az új módszertan szerint készülnek.

Az Európai Bizottság az áprilisban megjelent, tavaszi előrejelzésében erre az évre 7,0 százalékos, jövőre 6,2 százalékos gazdasági növekedést jósolt Szlovákiának.

A legfrissebb adatok arra vallanak, hogy Szlovákiában még nem teljesen hasonlít a helyzet a nyugat-európai mintára, bár korábban voltak efféle jelek. Azonban az első negyedévben a lakossági fogyasztás ismét megugrott a korábbi lassulás után: 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az újfent gyorsuló reálbér-emelkedésből. A tavalyi utolsó negyedben 5,9 százalékkal, tavaly évi átlagban 7,1 százalékkal, 2006-ban még 11 százalékkal volt nagyobb a lakossági fogyasztás az egy évvel azelőttinél.

Az idén várhatóan lanyhuló GDP-növekedés tehát minden bizonnyal a lakossági fogyasztásból is táplálkozik megint, és kevésbé a beruházásokból és az exportból, pedig a szlovák kormány már tavaly több adóval – pontosabban az adókedvezmények csökkentésével – ellensúlyozta az egyébként szintén megkurtított szociális terveivel járó többletköltségeit.

A beruházások éves többlete az idei első negyedévben 2,4 százalékra esett a tavalyi utolsó negyedévi 8,9 százalékról. Tavaly évi átlagban 7,9 százalékkal, 2006-ban, 8,3 százalékkal gyarapodtak a beruházások. Ebben az idén viszonylag gyengébb számok várhatók, a nagy autóipari beruházások befejezése után bizonyára kevésbé kiugróak, mint a korábbi években.

A kivitel éves többlete az első negyedévben 12,2 százalékra csökkent a tavalyi utolsó negyedévi 16,0 százalékról. Egész évben is 16,0 százalékkal nőtt a szlovák export a 2006-os, 23,6 százalékos többlet után. Az import éves növekedése az első negyedévben 12,9 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 11,6 százalékról. Tavaly átlagosan 10,4 százalékkal, 2006-ban még 21,9 százalékkal bővült a szlovák behozatal.

A továbbra is viszonylag nagy gazdasági növekedést erős infláció kíséri, részint külső okból – az energia és az élelmiszerek világszintű drágulása miatt –, részint az EU-konvergencia jegyében a hatósági árak emelése miatt is. Az inflációra hivatkozva azonban a Szlovák Nemzeti Bank nem képes fékezni a gazdasági növekedést, viszont elhárulni látszik a kamatcsökkentési kényszer. Korábban az elemzők úgy vélték, hogy a bank az év vége felé kénytelen lesz tovább enyhíteni, 4 százalékra, összhangba kerülni az EKB szintjével. Ám az EKB e hónap elején negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte alapkamatát.

A szlovák központi bank a legutóbbi, június végi kamatértekezletén sem mozdult: 4,25 százalékon hagyta alapkamatát, a kéthetes repót. Utoljára tavaly áprilisban csökkentette az alapkamatot negyed százalékponttal, azóta nem változtatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Megvan a szlovák korona végső átváltási árfolyama

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden egyetértésre jutottak abban, hogy 1 euró = 30,126 szlovák korona paritáson határozzák meg a szlovák fizetőeszköz euróra való átváltásának árfolyamát - közölték Brüsszelben.

MTI Gazdaság

Árfékező testület létrehozására készül a szlovák kormány

Robert Fico kormányában teljes az egyetértés: megengedhetetlen, hogy január elsejétől az euró bevezetése miatt elszabaduljanak az árak Szlovákiában, ezért gyorsított eljárásban az árak megfékezését szolgáló törvényt akarnak alkotni, és még ősszel elfogadni.

MTI Gazdaság

Húsz havi csúcson a szlovák infláció

Szlovákiában 20 havi csúcsra emelkedett az infláció májusban, továbbra is deficites volt a külkereskedelmi mérleg áprilisban, miközben Robert Fico miniszterelnök a vártnál nagyobb gazdasági növekedésre számít az idén.

MTI Gazdaság

Szlovákia már gőzerővel nyomja saját euróit

Szlovákia már most gőzerővel készül az euró jövő januári bevezetésére: a tervek szerint december közepéig a közép-szlovákiai Kremnica (Körmöcbánya) 14. században alapított pénzverdéjében 500 millió euró- és eurócent érmét nyomnak.

MTI Gazdaság

Szlovákia: változatlan alapkamat

A szlovák központi bank kedden változatlanul a 4,25 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot, amely már 14. hónapja ezen a szinten van. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, mivel a szlovák központi bank a kamatszintet az euró bevezetése előtt igyekszik az eurózónában érvényes kölcsönfelvételi lehetőséghez igazítani.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Szlovákiában 4,0 százalékra gyorsult az infláció májusban

Szlovákiában májusban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban hétfőn, EU-szabvány szerint számolva. Az elemzők csak 3,9 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak.

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton

Videó: A járdán hajtva mindenkinél gyorsabb volt ez az autós a Róbert Károly körúton

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet