szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A reálkeresetek első öt havi adatai megerősítették azt a várakozást, miszerint a jegybank júliusban nem emeli az alapkamatot – vélik makrogazdasági elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a január–májusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 6,9 százalékos növekedése mellett – 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Január-májusban a bruttó átlagkeresetek összességében 7,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint ha magasabbak lettek volna az adatok, akkor sem valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank emelte volna a kamatot a gyors forint-felértékelődés miatt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője is úgy vélte: a májusi számok megerősítették azt a várakozást, miszerint a jegybank júliusban változatlanul 8,5 százalékon hagyja az alapkamatot. Mindkét elemző kiemelte, hogy a bérkiáramlás növekedésének lassulása a versenyszférában kedvező, megnyugtató az infláció szempontjából. A versenyszférában január-májusban 10,2 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset a január-áprilisi 10,7 százalék után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap gazdaság

Alapkamat

A lengyel és a román jegybank a múlt héten a gyorsuló infláció féken tartására 25 bázisponttal, 6, illetve 10...

MTI Gazdaság

London: távolodó 2009-es inflációs cél, 9 százalékos alapkamat

Az előző havinál valamelyest alacsonyabb áprilisi infláció ellenére aggasztónak tartják a magyarországi inflációs alapfolyamatokat csütörtökön kiadott elemzéseikben a londoni City vezető befektetési házai, amelyek szerint egyre kevésbé tűnik elérhetőnek a 2009-es inflációs cél, és változatlanul valószínű, hogy az MNB további agresszív kamatemelésre kényszerül a közeljövőben.

MTI Gazdaság

Szlovákia: változatlan alapkamat

A szlovák központi bank kedden változatlanul a 4,25 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot, amely már 14. hónapja ezen a szinten van. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, mivel a szlovák központi bank a kamatszintet az euró bevezetése előtt igyekszik az eurózónában érvényes kölcsönfelvételi lehetőséghez igazítani.

MTI Gazdaság

Éles politikai reakció az alapkamat emelésére

Éles szavakkal kommentálta az MSZP hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntését a jegybanki alapkamat megemeléséről. A kamatszint módosítása miatt a Fidesz is lépett: kezdeményezte, hogy a parlament költségvetési bizottsága hallgassa meg az MNB vezetését. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint elképzelhető, hogy a monetáris tanács tovább emeli majd a kamatot.

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Az NNK virológusa szerint nem kizárt, hogy a brit mutáció miatt módosítani kell a vakcinákon

Az NNK virológusa szerint nem kizárt, hogy a brit mutáció miatt módosítani kell a vakcinákon