szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szűkössé válhat a borskínálat a világpiacon, miután a legnagyobb termelő, Vietnam a tavalyinál lényegesen kevesebbet takarított be az idén.

A világpiacon ugyancsak jelentős exportőrnek számító Indonéziában, Malajziában, Brazíliában és Sri Lankán még csak most kezdődik a betakarítás, előzetes becslések szerint ezekben az országokban várhatóan nem lesz nagyobb a termés a tavalyinál. Indiában már befejeződött a betakarítás, az eredmény 50 ezer tonna bors, azonos a tavalyival.

A vietnami borstermesztők szövetségének adatai szerint ott viszont a gazdák az idén 87 ezer tonna borsot takarítottak be, a tavalyi 90 300 tonna után. Ezzel a délkelet-ázsiai ország a világ 259 ezer tonnára becsült termelésének egyharmadát adja, miközben a felhasználás 305 ezer tonna körül alakul.

Ez a különbség már most tükröződik az árakban. Az első félévben Vietnam bevétele 28 százalékkal 166 millió dollárra emelkedett a borskivitelből az egy évvel korábbihoz képest, miközben a kivitel mennyisége csak 7 százalékkal nőtt, 47 ezer tonnára.

Ez azt jelenti, hogy az év első felében az átlagár 3530 dollár volt tonnánként, 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel azelőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrincz Zsolt Gasztro

Borsika: bécsi rozmaring, hurkafű, babfűszer

A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek. A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni. Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb