szerző:
MTI

Nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása - mondta pénteken Londonban a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója, aki határozottan elvetette az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító vélekedéseket.

A legnagyobb európai hitelminősítő aznap az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátását, arra hivatkozva, hogy a globális pénzügyi felfordulásból eredő sokk és a valószínű euróövezeti recesszió növeli a magyar adóskockázatot. 

A Fitch nem egészen egy éve, tavaly novemberben javította vissza az addigi negatívról stabilra a fő szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását. Ezt annak idején azzal indokolta, hogy "nagyobb a bizalom" a költségvetési hiánycsökkentési célok teljesíthetőségével kapcsolatban. 

Az MTI kérdésére, hogy ismét veszélyben látják-e a hiánycélok teljesülését, David Heslam, a Fitch londoni igazgatója határozott nemmel válaszolt, mondván: tavaly még el is maradt a hiány a céltól, és valószínűleg az idén is elmarad.

Heslam szerint a kilátásrontás azokat a hatásokat tükrözi, amelyeket a globális felfordulás és a befektetői hangulat romlása gyakorolhat a "meglehetősen nagy" külső deficit finanszírozására.

Az igazgató hozzátette ugyanakkor: jóllehet a Fitch Ratings nem módosította azt az előrejelzését, hogy a kormány továbbra is teljesíti az államháztartási hiánycélokat, de a külső sokk rontja a növekedési kilátásokat, ami megnehezíti e célok elérését.

Heslam hangsúlyozta, hogy a Fitch nem a szuverén adósságszolgálat teljesítését látja veszélyben; ezt mutatja, hogy a kilátásrontással egy időben megerősítette a közepes befektetői, "BBB plusz" szintű - az elsőrendű adósi "A" sávtól egy fokozattal elmaradó - magyar szuverén adósbesorolást. A negatív kilátás csak azt jelzi a befektetőknek, hogy "az adott besorolási szinten lefelé mutató kockázatokat látunk" - fogalmazott a hitelminősítő londoni igazgatója.

Ha a Fitch Ratingsnek bármilyen aggodalma lenne a küladósság-törlesztéssel kapcsolatban, Magyarországra nem befektetői ajánlású osztályzatot tartana érvényben - hangsúlyozta.
    
Arra a kérdésre, hogy mit szól az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító, időnként felbukkanó piaci véleményekhez, Heslam kijelentette: "igen jelentős" különbségek vannak, elsősorban is a bankszektorokban. Jóllehet a magyar pénzügyi szektor kötelezettség-állománya néhány más kelet-európai gazdaságéhoz képest meglehetősen magas, "a közelében sem jár" az izlandi bankrendszert terhelő küladósságnak.

Ugyancsak fontos különbség, hogy az izlandi bankok hazai tulajdonban voltak, a magyar bankok zöme viszont külföldi tulajdonú, így anyavállalati finanszírozáshoz, illetve anyavállalataikon keresztül euróövezeti jegybanki finanszírozáshoz juthatnak - mondta a Fitch Ratings igazgatója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Válságkommunikáció – Nagyon leszerepeltünk

Új kifejezést tanul a kommunikációs szakma: „recessziós PR”. Ha a válságkommunikációra is áll, hogy saját kárán tanul az ember (vagy a bank, vagy éppen a kormány), akkor igen jó helyzetben vagyunk: van miből tanulni. Az elmúlt napok hemzsegtek a kommunikációs hibáktól, a hitelválság egyre inkább hitelességválsággal párosul.

hvg.hu Gazdaság

Nem tudja tovább húzni a magyar gazdaságot a külső kereslet

A világgazdasági folyamatok alapvetően rajzolják át a magyar gazdaság jövőjéről alkotott képet. A globális pénzügyi válság szeptember-októberben súlyosbodott, amely befektetők kockázati étvágyának visszaesését, a finanszírozási lehetőségek szűkülését eredményezte. A külső kereslet nem lesz képes tovább húzni magyar gazdaságot – állapítja meg az ICEG legfrissebb elemzése.

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Augusztustól betiltják az éjszakai forgalmat Ferihegyen

Augusztustól betiltják az éjszakai forgalmat Ferihegyen