szerző:
MTI

A brit gazdaság már recesszióban van, és a jövő évi átlagos eredmény is negatív lesz az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég előrejelzése szerint. Ez lenne csaknem két évtizede az első, teljes évi recesszió Nagy-Britanniában.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló csoport ITEM Club nevű gazdaságelemző központjának hétfőn Londonban közzétett legújabb prognózisa szerint a brit gazdaság - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - állapota az elmúlt negyedévben "drámai mértékben romlott", a recesszió már elkezdődött, és a GDP-érték a következő három negyedévben is csökkenni fog.

A ház azzal számol, hogy jövőre évi átlagban 1 százalékkal kisebb lesz a brit GDP az ideinél, és 2010-ben is csak 1 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani. Az ITEM Club londoni elemzői kiemelik, hogy 2009 lehet 1992 óta az első olyan év, amelynek egészére számítva visszaesik a brit GDP-érték.

A brit recessziót más elemzők is nagy bizonyossággal jósolják. A Brit Iparszövetség (CBI) nemrég kiadott friss - és meredeken rontott - előrejelzése szerint a brit gazdaság a recesszió "kezdeti szakaszában jár": bruttó kibocsátási értéke az idei harmadik negyedévben az előző negyedévről valószínűleg 0,2 százalékkal csökkent, és tovább 0,1 százalékos GDP-visszaesés várható a negyedik negyedévre.

A CBI 2009 egészére ugyan nem jósol recessziót, de jövő évre szóló brit GDP-növekedési prognózisát igen meredeken, a korábbi 1,3 százalékról 0,3 százalékra rontotta.

Nemrégiben a fejlett ipari térség Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) is azt közölte, hogy új előrejelzése szerint a brit gazdaság már recesszióban van. A szervezet azzal számol, hogy a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal esett vissza, a negyedikben 0,4 százalékkal fog csökkenni.

Az ITEM Club hétfői prognózisa szerint még nem ért véget a súlyos brit ingatlanpiaci visszaesés sem. A cég azt jósolja, hogy az ingatlanárak az idén átlagosan 14 százalékkal, jövőre 10 százalékkal zuhannak, és 2010-ben várható stabilizáció.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője minapi előrejelzésében azt jósolta, hogy az ingatlanárak zuhanása miatt 2010-re kétmillió brit lakástulajdonos kerülhet a "negative equity" állapotába. A kifejezés azt jelenti, hogy a lakóingatlan értéke - amely a jelzálogkölcsön fedezete - az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken. Így a hitelező bank kinnlevőségének teljes behajthatósága bizonytalanná válik, még akkor is, ha a bank az esetleg nem fizetővé váló adóstól visszabirtokolja az ingatlant. Az első veszély az, hogy a bank ilyenkor mindenekelőtt további fedezetet követel az adóstól.

A brit ingatlanpiaci árak az elmúlt években még hatalmas ütemben - éves összevetésekben 10-20 százalékkal - emelkedtek, és ebben a környezetben a bankok könnyű kézzel folyósították a nagy összegű jelzálogkölcsönöket. A brit gazdaság hirtelen megtorpanásával, a hitelpiaci kínálat szűkülésével és az ingatlanpiaci árbuborék ezzel járó kipukkadásával azonban egyre több tulajdonos kerül nehéz törlesztési helyzetbe, és meredeken növekszik a hitelező bankok által visszabirtokolt lakások száma.

A brit jelzálogkölcsönzői szövetség előrejelzése szerint az idén 45 ezren veszítik el emiatt otthonukat a tavalyi, valamivel több mint 26 ezer visszabirtoklás után. Az idei első félévben már 19 ezer nem törlesztő jelzálogadós volt kénytelen kiköltözni otthonából, ráadásul a "negative equity" miatt sokan a visszabirtoklás után is még tartoznak a banknak.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ügyben már megszólalt a brit kormány is, türelmesebb eljárást követelve a bankoktól, különös tekintettel arra, hogy a nemrég indult bankmentőprogram több tízmilliárd font állami feltőkésítést is tartalmaz, amelyet az adófizetők - vagyis a kisegített bankok ügyfelei - állnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Pénzügyi mentőöv Svédországban és Finnországban is

Svédország kormánya hétfőn jelentett be intézkedéseket a pénzügyi válság hatásainak elkerülésére a skandináv államban, de a jelentések szerint az intézkedések október 28-tól lépnének hatályba. Hétfőn a finn kormány a biztonság kedvéért 54 milliárd eurós kerettervet jelentett be.

MTI Gazdaság

A holland állam lett az ING főrészvényese

A holland ING pénzügyi óriáscsoport megkapta a 10 milliárd eurót érő állami pénzügyi támogatást. Ezzel a holland állam lett az ING "fő részvényese" - írta a sajtó. Egymilliárd darab új részvény kerülhet az állam kezébe. Wouter Bos holland pénzügyminiszter mindazonáltal megemlítette: tesznek annak érdekében, hogy az ING idővel visszavásárolja a részvényeket.

MTI Gazdaság

Az EBRD-elnök felszólította a Nyugatot, hogy segítsen Keletnek

Saját gazdasági kilátásaikat is kockáztatják a nyugat-európai országok, ha a jelenlegi válság közepette nem támogatják a gyengébb közép- és kelet-európai gazdaságokat, írta a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a bank részvényes országainak küldött, erőteljes hangvételű személyes levelében. Thomas Mirow közölte, hogy az EBRD felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

MTI Gazdaság

Építőipar: augusztusban 4,3 százalékos csökkenés

Az építőipari termelés volumene 2008 augusztusában munkanaptényezővel kiigazítva 4,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Mégsem szűnik meg az ExperiDance

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon