szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izland 6 milliárd euró értékű gazdaságmentő csomaggal készül kirukkolni, ebben egymilliárd eurós részt vállalna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - értesült hétfőn a Financial Times brit gazdasági lap.

Egyelőre bizonytalan Oroszország szerepvállalása a mentőtervben, Moszkva még tanulmányozza az izlandi elképzeléseket. A terv többi résztvevői a skandináv országok központi bankjai és a japán központi bank lenne.

Eközben híre ment, hogy az ország válságba jutott és a kormányzat által felvásárlással megmentett egyik nagybankja, a Kaupthing Bank elmulasztotta időre - hétfőre - teljesíteni egy 50 milliárd jenes szamurájkötvénye kamatfizetési kötelezettségét. Ismeretes, hogy az ország pénzügyi összeroppanását elsősorban a bankszektor rovására írják. A kormányzatnak mindhárom jelentős és súlyosan eladósodott izlandi banknak a hóna alá kellett nyúlnia. 
    
Az IMF segítsége is bizonytalan, tűnik ki egyéb jelentésekből. A brit Daily Telegraph című lap úgy értesült, hogy az izlandi kormány hétfőn még azon tanácskozott, elfogadja-e az IMF feltételeit pénzügyi segítségéért. Hivatalosan még nem kérte azt, de erre akár már hétfőn sor kerülhet. Az izlandi központi bank mindeközben más országok központi bankjaival is tárgyal, Kérése az lenne, hogy azok kérjék fel a bankokat országukban; ne ódzkodjanak a fizetési átutalásoknál az izlandi központi banktól, ne féljenek attól, hogy a pénz ott elakad, éljenek ezután is a gyors pénztranszfer lehetőségével az izlandi bank infrastruktúráján keresztül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gordon Brown ráförmedt Izlandra a beragadt brit számlák miatt

Példátlan államközi feszültség alakult ki csütörtökre Nagy-Britannia és Izland között, miután kiderült, hogy brit önkormányzatok és rendőrkapitányságok csaknem egymilliárd fontja ragadt be csődbe ment izlandi bankokban, és a brit kormány elkezdte befagyasztani izlandi cégek nagy-britanniai vagyonát. Izland emiatt "terrorellenes eszközök" alkalmazásával vádolta meg Londont.

MTI Gazdaság

Fitch-igazgató: Magyarország nem Izland

Nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása - mondta pénteken Londonban a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója, aki határozottan elvetette az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító vélekedéseket.

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

Négyes karambol a Róbert Károly körúton

Négyes karambol a Róbert Károly körúton

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat