szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács változatlanul 8,5 százalékon hagyta az alapkamatot hétfői ülésén.

A döntés megfelelt a várakozásoknak, piaci elemzők szinte egybehangzóan úgy vélték, hogy a testület nem változtat az alapkamat szintjén, amely május óta van érvényben. Kamatcsökkentésre a véleményalkotók szerint ebben az évben már nem kerül sor.

A Monetáris Tanács hétfői ülésén nem volt más javaslat az alapkamat változatlanul hagyásán kívül - mindta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a testület vezetője hétfőn sajtótájékoztatón.

A döntés írásos indoklása szerint a jelenlegi pénzügyi piaci környezetben a monetáris tanács szükségesnek ítéli a szigorú monetáris kondíciók fenntartását. Simor András, a testület elnöke elmondta, hogy az ülésen a kamat tartásán kívül más javaslat nem hangzott el.

A tanács a közlemény szerint megállapította, hogy a magyar gazdaság kilátásait jelenleg elsősorban globális tényezők alakítják. Az elmúlt hetekben a magyarországi pénzügyi piacokon fokozottan jelentkeztek a nemzetközi pénzügyi válság hatásai.

A globális likviditáshiány a piacokon működési zavarokhoz vezetett. A tanács ebben a helyzetben kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi közvetítés működésének folyamatosságát. Ennek érdekében a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hetekben számos lépést kezdeményezett, illetve tett - állapítja meg a közlemény.

A gazdasági folyamatokat áttekintve a tanács úgy látja, hogy az infláció – az elmúlt időszakban megfigyelt tendencia folytatásaként – tovább mérséklődhet, miközben a globális dekonjunktúra rontja a hazai növekedési kilátásokat. A várható nemzetközi gazdasági folyamatok növelik annak a valószínűségét, hogy az olaj-, élelmiszer- és egyéb nyersanyagárak tartósan csökkennek. A hazai dezinflációhoz ezek mellett a gazdaság növekedésének az európai dekonjunktúrából, valamint a belföldi hitelezés visszafogásából eredő lassulása is hozzájárul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeomlik a Microsoft böngészője az Apple gépén

Összeomlik a Microsoft böngészője az Apple gépén

Elszabadulhat a járvány a briteknél, kemény fellépésre készül a kormány

Elszabadulhat a járvány a briteknél, kemény fellépésre készül a kormány

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán