szerző:
MTI

Az építőipari termelés volumene 2008 augusztusában munkanaptényezővel kiigazítva 4,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban a termelés ennél nagyobb mértékben, 11,8 százalékkal csökkent 12 havi összehasonlításban a kiigazítatlan adatok szerint. Augusztusban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 3,8 százalékkal haladta meg az előző havit. Az év első nyolc hónapjában az építőipar termelése 10,2 százalékkal maradt el a 2007 azonos időszakitól.

Az építőipari termelés 2007 augusztusában az előző havitól szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 3,5 százalékkal maradt el, kiigazítatlan adatok alapján 15,6 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest.

Az idén augusztusban a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 2,2 százalékkal csökkent 2007 augusztusához viszonyítva,  évkezdettől 14,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az épületgépészeti szerelés termelése 11,6 százalékkal mérséklődött, a kis súlyú befejező építésé 21,2 százalékkal esett vissza 2007 augusztusához képest.

A két építményfőcsoport termelése augusztusban ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 14,1 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 4,7 százalékkal magasabb volt a 2007. augusztusi alacsony bázisnál.

Az építőipari termelés első nyolc havi 10,2 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 11,1 százalékkal, az egyéb építményeké 8,9 százalékkal csökkent. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva augusztusban az épületek építése 1,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 4,6 százalékkal nőtt a júliusihoz képest.

Az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumene augusztus végén 9,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya egyötödével csökkent, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal emelkedett.

Az augusztusban kötött szerződések volumene 5,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére mintegy egyharmaddal kisebb, egyéb építményekre ellenben 38,1 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Ez utóbbi növekedés néhány jelentősebb, út-, autópálya-építésre és -felújításra kötött szerződésnek volt köszönhető.

Az év első nyolc hónapjában kötött szerződések volumene 10,4 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly január-augusztusinál.

Évkezdettől épületekre az előző év azonos időszakinál 31,7 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 22,1százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek, utóbbi az autópálya-építésre januárban, júliusban és augusztusban kötött nagy értékű szerződések eredménye.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Csődhullám fenyegeti az építőipart

A törvényhozás oldaláról érkezett egy pofon az építőiparnak –a 2008. január 1-jén életbe lépett fordított áfa-szabályozással. Ez összeomláshoz vezethet az építőiparban, számos vállalkozás fog beleesni a várható felszámolási hullámba.

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”