szerző:
MTI

A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) közérdekű keresetet nyújt be az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Zrt. (együtt: OTP) ellen - közölte Erdélyi Márk, az FJSZ elnöke.

A közlemény szerint a szervezet azt kifogásolja, hogy az OTP a lakáscélú hitelei esetében nemcsak kamatra tart igényt, hanem kezelési költséget is szed ügyfeleitől, és ez a költség éves szinten, a hitel nagyságától függően, akár több százezer forint kiadást jelenthet a kölcsönvevőknek. Az FJSZ véleménye szerint az OTP nem nyújt ügyfeleinek olyan kezelési szolgáltatást, amely indokolná ilyen jelentős költségtétel megfizettetését.

Az FJSZ megállapítása szerint az OTP vonatkozó általános szerződési feltételei nem taglalják, mi célra szedi a pénzintézet a kezelési költséget. Ezen túlmenően van olyan lakáshitel-terméke az OTP-nek, amelynél kezelési költséget nem számít fel. Ez a fogyasztóvédők szerint a kezelési költség indokolatlanságát támasztja alá.

Az FJSZ azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg az OTP kezelési költségre vonatkozó rendelkezéseinek, mint tisztességtelen általános szerződési feltételeknek az érvénytelenségét. A szervezet ezt annak érdekében teszi, hogy az ügyfelek ne legyenek kötelesek kezelési költség címen a kölcsön futamideje alatt akár több millió forintot megfizetni.

Az FJSZ fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet. A 2005 óta működő nem kormányzati tömörülés által kezdeményezett hatósági eljárásokban eddig több mint háromszázhúsz millió forint bírságot szabtak ki. A szervezet az idén július végén indította meg a fogyasztók védelme érdekében első közérdekű keresetét a MÁV Start ellen. A per első tárgyalását a Fővárosi Bíróság 2009. április 15-re tűzte ki.

Az OTP Bank az MTI-nek eljuttatott közleményében jogszerűnek és indokoltnak nevezi a kezelési költség felszámolását. Ugyanakkor kifogásolják, hogy egy szervezet a bíróság előtt érvényesíteni kívánt igényének bírósági benyújtását megelőzően a sajtóban közleményt tesz közzé erről. A keresetben szereplő állítások tényként való feltüntetése ugyanis alkalmas lehet a bank jó hírnevének megsértésére - fogalmaznak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Vállalkozás

Együttműködnek a fogyasztóvédők a versenyhivatallal

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló törvény alapján együttműködési megállapodást írt alá a sajtó jelenlétében hétfőn délelőtt Budapesten Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (FVH) főigazgatója, Nagy Márta, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese, valamint Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának elnöke.

MTI Sport

A magyar fogyasztóvédelem megbüntette az ex-Forma-1-es pilótát

A Füstirtók Egyesület kezdeményezésére azért indult eljárás Gerhard Berger ex-Forma-1-es pilóta cége a Scuderia Toro Rosso ellen, mert 2007 augusztus 22-én a Magyar Nagydíj felvezetéseként talpig dohányreklámmal díszített autóban és szkafanderben parádézott Budapesten a Lánchídon.

MTI Gazdaság

A fogyasztóvédők perelik az OTP-t

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indít az OTP Bank ellen a bank általa tisztességtelennek tartott általános szerződési feltételei miatt. A hitelintézet szerint szó sincs tisztességtelenségről.

HavariaPress Gazdaság

Fogyasztóvédelmi panasz a UPC ellen

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg UPC Magyarország Kft. a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint azáltal, hogy júliustól csak külön díj ellenében állít ki papíralapú számlát ügyfeleinek - írja a HavariaPress.

MTI Itthon

Változások a fogyasztóvédelmi törvényben

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával egyebek között változik a kiszabható fogyasztóvédelmi bírság mértéke, ami a jövőben a vállalkozások árbevételéhez igazodik - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

MTI Gazdaság

Fogyasztóvédők perlik be a K and H Bankot

Az Oszágos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indított a K and H Bank ellen, mert megítélése szerint tisztességtelen a bank eljárása, amelyben 0 forintról 100 ezerre emelte a végtörlesztés minimális díját, visszamenőleg - közölte a civil fogyasztóvédelmi szervezet.

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump