szerző:
hvg.hu

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

19:30
Ukrajna is küzd a válság begyűrűzésével
Egy héttel elhalasztotta az előre hozott választásokat hétfőn az ukrán államfő, hogy a parlament tovább munkálkodhasson a pénzügyi válság következményeinek elhárításán. Közben kiderült: nem lesz nagykoalíciós válságkormány.

19:10
Még nincs parlamenti folytatása a nemzeti csúcsnak 
Az MDF nem készít törvényjavaslatot a válságkezelő programjából, az MSZP eddigi javaslatairól tárgyalna, a Fidesz szerint nem az ő "térfelükön pattog a labda". Egyelőre nincs parlamenti folytatásuk a szombati nemzeti csúcson elhangzott javaslatoknak.

18:30
Jól áll a New York-i tőzsde
Nyereségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a kereskedés leállítása előtt mintegy négy órával. Közép-európai idő szerint 18 óra után a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 11,63 pont, a DJIA mutató 146,17 pont emelkedést jelzett. A Wall Street már nyereségekkel is nyitott hétfőn.

18:16
NYT: Kelet-közép-európai térség államai a válság áldozatai
Kelet-Közép-Európa országai, amelyekben a bankrendszer nagy részét nyugati bankok ellenőrzik, nehéz helyzetbe kerültek a nemzetközi pénzügyi válság miatt. A térség államai áldozatok, állapította meg hétfői szerkesztőségi cikkében a The New York Times (NYT).

17:50
Bernanke gazdaságélénkítési csomagot akar
Az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke hétfőn új, a szövetségi költségvetésből finanszírozott gazdaságélénkítő programot javasolt. Mivel a gazdaság bizonyára több negyedéven át gyenge lesz, és megvan a tartósabb lassulás veszélye is, úgy tűnik, helyénvaló megfontolni egy költségvetési csomagot a kongresszusban - mondotta.

17:35
Leállította a nitrogénműtrágya-termelést a Nitrogénművek Zrt.
A termelés azonnali leállítása mellett döntött a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. vezetése a társaság működőképességének megőrzése érdekében.

17:19
A BUX 1,91 százalékos eséssel zárt
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,49 pontos, 1,91 százalékos csökkenéssel, 12 681,21 ponton zárt hétfőn.


17:15
Simor: olyan megoldás nincs, ami senkinek nem kerül pénzbe
A jegybank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén foglalkozott a pénzügyi válság magyarországi hatásaival - ismertette Simor András jegybankelnök, aki szerint a kiutat a közpénzügyi szabályozás elfogadása és a strukturális reformokkal a növekedés gyorsítása jelentheti.

17:05
Wall Street Journal: Magyarország védekezik
A bírálók szerint Magyarország lehet a következő Izland, a jegybank vezetője viszont pánikkeltőkről beszél, írta "Magyarország védelmezi pénzügyeit" című cikkében hétfőn a The Wall Street Journal. Simor András a lapban reagált az izlandi hasonlatra.

17:00
MNB: kedden lesz az első fedezethitel-tender
A Magyar Nemzeti Bank október 21-re hirdette meg az első fedezethitel-tendert, amelyet a hazai hitelintézetek likviditáskezelésének támogatására szán.

16:57
Tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon
Gyengült a forint a bankközi devizapiacon hétfőn kezdeti erősödést követően, nemzetközi devizapiaci hatásra.

16:43
Izland mentőcsomagot rak össze az IMF segítségével
Hatmilliárd euró értékű gazdaságmentő csomaggal készül kirukkolni Izland, ebben egymilliárd eurós részt vállalna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - értesült hétfőn a Financial Times brit gazdasági lap. Egyelőre bizonytalan Oroszország szerepvállalása a mentőtervben, Moszkva még tanulmányozza az izlandi elképzeléseket. A terv többi résztvevői a skandináv országok központi bankjai és a japán központi bank lenne.

16:35
Moodys: ukrán kilátás- és osztályzatrontás
Rontotta Ukrajna szuverén besorolásainak kilátását és bankjainak osztályzatát hétfőn a Moody's Investors Service, a globális likviditási válság, valamint az ukrán makrogazdasági, pénzügyi és politikai kihívások együttes hatásaira hivatkozva. Közben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Kijevben tárgyal 14 milliárd dolláros készenléti hitelkeretről Ukrajna számára, stabilizációs céllal.

15:28
Százmilliárdos osztrák bankmentő csomag
Százmilliárd eurót állami támogatást kapnak az osztrák bankok – szavazta meg a kormány tervezetét a bécsi parlament, némileg átalakítva az összeg felhasználási előírányzatait. Az eredetileg szánt 85 milliárdhoz képest 75-öt fordítanak a bankközi hitelezésre, 10 milliárdot pedig a bankbetétek biztosítására szánnak.

14:47
BUX: péntekhez képest 4 százalékos esés
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a plusz 537,06 pontos nyitás után meredeken esett hétfőn kora délutánig.

14:26
Marad az alapkamat
Az MNB monetáris tanácsa nem változtatott az alapkamaton. A döntés megfelelt a várakozásoknak, piaci elemzők szinte egybehangzóan úgy vélték, hogy a testület nem változtat az alapkamat 8,5 százalékos szintjén, amely május óta van érvényben. Kamatcsökkentésre a véleményalkotók szerint ebben az évben már nem kerül sor.

13:35
A hazai lízingpiacra is begyűrűzött a válság
A lízingpiacon is érzékelhetők a nemzetközi pénzügyi válság hatásai, a magyarországi eszközfinanszírozó cégek forrásai szűkülnek, drágulnak – állítja a Magyar Lízingszövetség. Új autó esetén várhatóan jóval drágább lesz a finanszírozás, az ingatlanpiacon viszont előtérbe kerülhet a lízinges megoldás.

13:15
Recessziót jósolnak 2009-re is a brit gazgaságnak
A brit gazdaság már recesszióban van, és a jövő évi átlagos eredmény is negatív lesz az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég hétfői előrejelzése szerint. Ez lenne csaknem két évtizede az első, teljes évi recesszió Nagy-Britanniában.

12:40
A holland állam lett az ING főrészvényese
A holland ING pénzügyi óriáscsoport megkapta a 10 milliárd eurót érő állami pénzügyi támogatást. Ezzel a holland állam lett az ING "fő részvényese" - írta a sajtó. Egymilliárd darab új részvény kerülhet az állam kezébe. Wouter Bos holland pénzügyminiszter mindazonáltal megemlítette: tesznek annak érdekében, hogy az ING idővel visszavásárolja a részvényeket.

11:45
Pénzügyi mentőöv Svédországban is
Svédország kormánya hétfőn jelentett be intézkedéseket a pénzügyi válság hatásainak elkerülésére a skandináv államban, de a jelentések szerint az intézkedések október 28-tól lépnének hatályba

11:40
Szigorú feltételek a támogatásra szoruló német bankoknak
Rendkívül szigorú feltételeket szabott a pénzügyi támogatásra szoruló bankok számára hétfőn a német kormány.

11:36
Az EBRD-elnök felszólította Nyugat-Európát, hogy segítsen Kelet-Európának
Saját gazdasági kilátásaikat is kockáztatják a nyugat-európai országok, ha a jelenlegi válság közepette nem támogatják a gyengébb közép- és kelet-európai gazdaságokat, írta a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a bank részvényes országainak küldött, erőteljes hangvételű személyes levelében.

10:55
Simor: az EKB hitelt csak akkor használnák, ha minden kötél szakad
Nincs azonnali szükség arra, hogy csökkenjen az irányadó magyar kamat - nyilatkozta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azelőtt, hogy a Monetáris Tanács hétfőn dönt a jelenleg 8,50 százalékos alapkamatról.

10:50
Kína gazdasági növekedése 9,0 százalékra lassult
Kilenc százalékra lassult Kína harmadik negyedévi gazdaságnövekedése a második negyedévi 10,1 százalékról, elsősorban a globális pénzügyi válság hatására.

10:46
Mínuszba fordult a BUX
A pozitív nyitás után másfél óra múltán mínuszba fordult a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hétfőn délelőtt.

10:44
A magyar bankok is felelősek a válságért - írja a Handelsblatt
"Magyarországon meghiúsult a mentőcsomag", "Lopakodva terjed a válság Magyarországon", "Budapest a pénzügyi válságból kivezető utat keresi" - ezekkel a címekkel számoltak be a hétfői német lapok a magyarországi fejleményekről.

10:15
Simor önmérsékletre kéri az osztrák bankokat
Határozottan visszautasítja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, hogy Magyarországot ugyanolyan állami csőd fenyegetné, mint Izlandot.

10:00
Erősödéssel nyitott a forint a bankközin
A forint erősödésével nyitott hétfőn a bankközi devizapiac: az eurót 263,60/80 forinton jegyezték kilenc órakor, a nyitást megelőző éjszakai 266-267 körüli szint és a péntek délután fél ötkor jegyzett 268,50/60 forint után.

9:26
A holland kormány beszáll az ING-be
Tízmilliárd eurót fektet a holland kormány az ING bank- és biztosítócsoportba, jóllehet a céget továbbra is egészséges pénzügyi helyzetűnek tartja - jelentette be Wouter Bos pénzügyminiszter.

9:08
Megugrott a BUX, jól startolt az OTP és a Mol
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 537,06 pontos emelkedéssel, 13 465,76 ponton nyitott hétfőn.

9:04
Jól pörgött a tokiói tőzsde
Hétfőn 3,6 százalékkal erősödött a tokiói értéktőzsde fő mutatója, a Nikkei225. A növekedéshez hozzájárult az az értesülés, hogy a Panasonic cég negyedéves adózott eredménye várhatóan meghaladja majd a vártat.

8:52
Veres: van elég tartalék a jövő évi költségvetésben
A jövő évre beterjesztett költségvetésben 300 milliárd forintos tartalékot képzett a kormány - mondta egy esti televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter.

22:33
A múlt hét pénteki események:
Pénzügyi válság percről percre
Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemezők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

MTI Gazdaság

"Fekete szerda" - a nap legnagyobb vesztese a BUX

Folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Brüsszelben.

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai