szerző:
MTI

Két diszkontjegyre hirdetett soron kívüli visszavásárlási akciót kedden honlapján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az ÁKK azért akar vissza vásárolni a jövő áprilisban illetve júniusban lejáró papírokból, hogy az Államkincstár fiókhálózatában legyen kellő készlet a megnövekedett lakossági kereslet kielégítésére – mondta Borbély László András vezérigazgató-helyettes.

A lakosság a kincstár fiókhálózatában elsősorban egy éven belül lejáró diszkontkincstárjegyet vásárol. Miután az ÁKK júniusban beszüntette a hathónapos diszkontjegy aukciókat, ezekből átmenetileg hiány keletkezett.

A fiókhálózatban a papírok iránt számottevően nőtt a kereslet, fogyóban a keresett papírok, ezért akar az ÁKK az elsődleges forgalmazóktól visszavásárolni - mondta Borbély. Mindkét papírból mintegy 170 milliárd forint van a piacon a korábbi kibocsátásokból.

A két diszkontjegy közül az egyik - az április 8-án lejáró papír - éppen az a papír, amelyre nem volt elegendő vételi érdeklődés a hétfői úgynevezett likviditási kincstárjegy aukción. Az elsődleges állampapír forgalmazók az aukción csak 10,4 milliárd forintnyit vásároltak volna az ÁKK által eladásra ajánlott 30 milliárd forintnyi diszkontjegyből. Az ÁKK a benyújtott ajánlatokat visszautasította, így nem bocsájtottak ki a hathónapos lejáratú sorozatból újabb mennyiséget.

Az ÁKK hétfőn éppen a kincstár fiókjaiban fogyatkozó állomány feltöltésére rendezett az áprilisban lejáró papírból aukciót, mondta Borbély. A szabályok szerint ugyanis az ÁKK a kincstár fiókhálózatának szükségletének kielégítésére csak aukció útján bocsájthat ki - az aukción eladott mennyiség feletti, a kincstári fiókok ellátására szolgáló kibocsájtással. Miután a hétfői aukció sikertelen volt, többletpapírt sem lehetett kibocsájtani, így maradt a másik lehetőség, a már piacon lévő, korábban kibocsátott papírok visszavásárlása, magyarázta az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A hétfői aukción az idén áprilisban kibocsátott, jövő április 8.-án lejáró sorozatból és az idén június 4-én kibocsátott, 2009. június 3.-án lejáró diszkontkincstárjegyből vásárol vissza az ÁKK. A visszavásárlási aukcióra, a szokásoknak megfelelően, az ÁKK nem hirdetett meg előzetesen sem mennyiséget, sem elvárt hozamot, ezekről a beérkező ajánlatok alapján dönt.

Az egyes részvények árfolyamait itt követheti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Gyengült a forint

Az eurót kedden délután 274,50/80 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, két százalékkal gyengébben a hétfő délutáni 269,10/20 forintnál.

MTI Gazdaság

ÁKK: biztosított a finanszírozás

Az eddigi állampapír-kibocsátásokból a kincstár számláján jelentős pénztartalék gyűlt fel, és a költségvetés várható hiánya is kisebb a tervezettnél, mondta Borbély. Likviditási tartalékkal is rendelkeznek, szükség esetén alternatív piaci forrásokat vonnak be, mondta részletek nélkül.

MTI Gazdaság

A BUX megint eséssel zárt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 341,65 pontos, 2,69 százalékos csökkenéssel, 12 339,56 ponton zárt kedden.

hvg.hu Gazdaság

Felolvasztja az állampapírpiacot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az elsődleges forgalmazók megállapodást kötöttek a forint állampapírpiaci szerepvállalásukról – jelentette be az MNB. A cél a befagyott állampapírpiac felolvasztása.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok október végére

Az elmúlt hét ismét nagy ingadozásokat hozott a tőzsdéken. A részvények árfolyamai és az indexek értékei gyakran 10 százalékot meghaladó mértékben változtak, ami továbbra is a piacok idegességét mutatja. A válság a reálgazdaságot is elérte, és a rossz tendencia továbbra is folytatódik. Mire figyeljünk ilyen helyzetben?

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Magyarokkal is példálózott Putyin a Kim Dzsong Un-találkozó után

Magyarokkal is példálózott Putyin a Kim Dzsong Un-találkozó után

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"