szerző:
MTI/hvg.hu

A válság rövidebb és középtávon nemcsak a régió pénzügyi, hanem energetikai szektorára is hathat, illetve befolyásolhatja a technológiai, telekommunikációs és média cégek üzletmenetét is: a Deloitte az egyik legjelentősebb hatásként a régió bankkonszolidációját várja.

Szemelvéy a Deloitte listájából. A rang nem véd a válságtól
© deloitte.hu
A Deloitte TOP500-as listájához kapcsolódó elemzés szerint a válság hatásainak már ma is legalább három következménye van: az első és legközvetlenebb az, hogy eltűnt a szinte végtelen és olcsó finanszírozás, ami az elmúlt években a hitelezési piac agresszív bővülését táplálta a régióban.

A hitelválság második komoly hatása, hogy a reálgazdaság növekedése is lassulni kezdett, illetve bizonyos ágazatok helyzete várhatóan jelentősen megnehezedik, ezzel párhuzamosan pedig megnövekednek a hitelkockázatok is.

A harmadik hatás középtávon hat a legnagyobb mértékben a régió bankjaira. A régió legtöbb bankja ugyanis nemzetközi bankcsoportok tulajdonában van, amelyeknek egy részét közvetlenül is érinti az amerikai válság. Ezek a bankok most kénytelenek át-, vagy újragondolni globális és regionális stratégiáikat. Mivel a nagy bankcsoportok egy részét közvetlenül is megviseli a válság, dönthetnek úgy is, hogy akár teljesen kivonulnak a régióból. Ez könnyen oda is vezethet, hogy a bankok komplett közép-európai hálózatai válthatnak tulajdonost a következő években. Mindez hozzájárulhat a bankszektor konszolidációjához.

A Deloitte a válság hatására a hitelezési piac növekedésének lassulására számít a régióban, ami a hitelek és betétek egészségesebb arányát, és ezzel a lassan növekvő likviditást eredményezheti. A szektor szereplőinek számolniuk kell ugyanakkor a magasabb finanszírozási költségekkel és a megnövekedett hitelezési kockázattal, miközben csökkenteniük kell a működési költségeiket. A jövőben a bankok várhatóan jóval kisebb figyelmet fordítanak a rövid távú nyereségességre, inkább a stabilitásra és kockázatok minimalizálására törekednek.

A bankok tavaly tovább gazdagodtak (Oldaltörés)

A TOP500 szerint a legnagyobb közép-európai bankok eredményeit tekintve a szektor számára a 2007-es újabb rekordévet jelentett: mind a 25 nagybank tovább növelte mérlegfőösszegét, s a profitok is tovább nőttek. A bankok mérlegfőösszege alapján felállított TOP20 lista összetétele alig változott tavalyhoz képest, továbbra is a lengyel bankok képviselik a legnagyobb súlyt, és bár hétről hatra csökkent a számuk, ez csupán technikai változás, valójában a Pekao és a BPH összeolvadásának eredménye. Az első húszban négy-négy magyar és cseh bank foglal helyet, ami a két piac viszonylagos - régiós szinten mért - nagy méretéből adódik.

Bár a Deloitte szerint a hitelpiaci válság a bankszektorhoz képest kevésbé érinti az energetikai iparágat, a régió minden energiaipari vállalatának számolnia kell az állami tulajdonú energiaóriásai révén jelentős befolyású, egyre magabiztosabb Oroszország közelségével.

A Deloitte szerint a régióban az energetikai cégek jól szerepeltek, de ennek hátterében részben az áll, hogy az elmúlt év során időszakosan ugyan, de bőven 100 dollár fölött volt a hordónkénti olajár. A TOP500 szerint a múlt évhez hasonlóan az idén is az energia-, és energiahordozók szektor cégei uralják a listát: a legnagyobb ötből például négyen, a legnagyobb 50 cégből pedig 27-en képviselik ezt a szektort.

A Deloitte szerint a vizsgált területek közül a technológia, a média és a telekommunikáció (TMT) az egyik leggyorsabban változó iparág. A gyors technológiai fejlődés mellett jellemző rájuk az is, hogy egyre rövidülnek termék-életciklusok.

A TMT-cégek iparági rangsorában kevés a változás a múlt évhez képest, aminek oka részben a cégek tulajdonosi struktúrájában, részben az általános piaci tendenciákban keresendő. A szektor nagy múltú telekommunikációs vállalatai az elmúlt évben mérsékelt, egymással közel azonos növekedést produkáltak, és ezzel szinte bebetonozták magukat az ötszázas lista felső régióiba. A közép-európai régió északi részében a nyugat-európaival szinte azonos ütemű fejlődés jellemző, és ez igaz a telekom-bevételek lassú növekedésére is.

Kevés helyi versenyző képes a nagyok közé férkőzni (Oldaltörés)

A Deloitte szerint a régiós TOP500 listára kevés helyi, nem állami tulajdonú vállalat tudott felkerülni, és ezek is kizárólag a média és technológia szektorokból érkeztek. Igaz, ugyanezek a cégek ott vannak a TMT iparág leggyorsabban növekvő szereplői között, és általában a régió valamelyik tőzsdéjén is jegyzik őket. A cégek nagyon dinamikus üzleti környezetben működnek, miután a régióban a hirdetési és infokommunikációs technológiai költések is jóval a a bruttó haza termék növekedése felettiek. A TMT cégek aktív terjeszkedési stratégiával működnek a régióban, mivel a részvényesek növekedési elvárásai szinte belekényszerítik őket az újabb akvizíciós célpontok felkutatásába. Mivel azonban a gyorsuló ütemű terjeszkedést részben éppen a tőkepiacokon keresztül finanszírozzák, az ide tartozó cégeknek is nehezebbé válhat a helyzete.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Deloitte: jó irányba mutat a pénzügyi törvénycsomag

"Nem csak a bevételek szerzésére koncentrál, hanem gazdaságirányítási szerepet is felvállal, egyúttal a technikai ellentmondások tisztázásával próbál logikus rendet teremteni az egyes adótörvények között" - értékelte a javaslatcsomagot Veszprémi István, a Deloitte igazgatója.

MTI Gazdaság

Jó energiahatékonyságra utalnak a CO2-adatok a Deloitte szerint

Regionális összehasonlításban hatékony ipari energiafelhasználásra utal, hogy egységnyi GDP előállításhoz Magyarországon viszonylag alacsony a szén-dioxid-kibocsátás – mondta Reiniger Róbert, a Deloitte környezetvédelmi szolgáltatások üzletágának igazgatója.

MTI Gazdaság

Deloitte: meggyengült a befektetői bizalom Közép-Európában

A Deloitte legújabb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a globális kockázati tőke- és hitelpiacok eseményei miatt meggyengült a befektetői bizalom – közölte a tanácsadó cég tavaly októberi felmérése alapján csütörtökön.

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén