szerző:
MTI

Ma nincs szükség az átdolgozott költségvetés újra átdolgozására, de ha szükségesnek látnám, nem haboznék egy percig sem - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában kedden.

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint, ha a pénzügyi válság miatt az az elemzői konszenzus alakul ki, hogy még nagyobb lesz a nyomás Magyarországon annál, mint amit várt a kabinet, akkor megint hozzá kell nyúlni a költségvetéshez. Ilyen helyzetben gyors konzultációt követően új javaslatokat tesz a kormány.

Ha van is vészforgatókönyv, arról nem lehet nyilvánosan beszélni, mert a vészforgatókönyv vészreakciókat keletkeztetne - válaszolt Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy ha új helyzet lenne, milyen tételekhez nyúlna hozzá a kormány. 
   
A miniszterelnök szerint a kormány megtette azokat a lépéseket, amiket meg kellett tennie, de annak még a látszatát is el kell kerülni, hogy ráijesszen az emberekre. "Ha intézkednünk kell, azonnal intézkedni fogunk, és azonnal elmondjuk, hogy mit javaslunk" - fogalmazott a kormányfő.
   
A kormány által tervezett kiadáscsökkentő intézkedéseknél nagyobb lépéseket szorgalmazó felvetésekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: "Magyarországon az elmúlt néhány évben szenvedő alanya voltam politikusként annak, hogy az emberek milyen nehezen fogadnak el már megszerzett pozícióból való visszalépést, ezért ebben óvatosnak kell lenni".
   
A nagyobb lépésekhez az kell, hogy a parlamenti pártok túlnyomó többsége nemzeti megegyezést kössön - jelentette ki a kormányfő. Azt mondta: a nemzeti csúcson a két kisebbik parlamenti párt a terhek újraosztását szorgalmazta, a legnagyobb ellenzéki párt és szövetségese pedig azt mondta, hogy ennek már a felvetése is "megszorítás". 
   
Ebben az ügyben akkor ér el Magyarország eredményt, ha ezt a kérdést ki tudja emelni a "rendkívül leegyszerűsítő, gyerekes, helyenként primitív politikai vitából, nekem pedig ehhez meg kell próbálnom sokkal szélesebb politikai-szakmai egyezséget teremteni, nem elég a jegybankelnök támogatása, azoké is kell, akik két éven keresztül azon dolgoztak, hogy megbuktassák a reformokat" - fogalmazott a kormányfő.
   
Ez a kérdés nem rólam szól, hanem a hazáról - válaszolta Gyurcsány Ferenc arra a felvetésre, hogy a Fidesz vele nem hajlandó együttműködni. A szerdai, az SZDSZ és az MDF által kezdeményezett ötpárti egyeztetéssel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a két párt parlamenti nemzeti csúcsot kezdeményez. Jó irányba haladunk, végre szakmai kérdésekről tárgyalunk - szögezte le a miniszterelnök.
   
Orbán Viktor keddi felvetésére, miszerint 5 milliárd eurós uniós forrás és 5 milliárd eurós adócsökkentés kell a növekedéshez, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: a kormány 800-1.000 milliárd forintos, uniós forrásokból finanszírozandó növekedésélénkítési csomagot jelentett be, így ebben nincs vita.
   
De az 1.500 milliárd forintos adócsökkentés az emberek becsapása - mondta a miniszterelnök, aki szerint elképesztő, hogy Orbán Viktornak mindig mindenről ugyanaz jut az eszébe, ez pedig adócsökkentés. "Aki brutális adócsökkentést ígér, annak brutális kiadáscsökkentést is kell csinálni, ez politikai-szakmai felelőtlenség, elcsábítása az országnak, de tarthatatlan pozíció" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
   
Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elismerte, hogy hétfőn telefonon felhívta Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt. "Azt kellett tudnom, hogy Oroszország marad-e vevőnk jövőre, vagy nem, számítani kell arra, hogy az piac bedugul, vagy részben meg fog maradni" - mondta Gyurcsány Ferenc. Putyin válasza a miniszterelnök szerint "közepesen volt megnyugtató", Oroszországot sem kerüli el a jelenlegi válság, de a közös kereskedelmi kapcsolatokat, beruházásokat nem fenyegeti veszély. Hozzátette: nem kért pénzügyi segítséget az orosz kormányfőtől.
   
A kormány devizahiteleseket megsegítő lépései kapcsán Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ügyfelek érdekében a kormánynak azt lehetőséget kell megteremtenie, hogy ha nagyobb lesz az árfolyamingadozás, akkor készen legyen a hiteleket szinten tartó beavatkozás. 
   
Plusz pénzt nem szán erre a kormány - szögezte le a kormányfő, aki szerint a bankok felelősséggel bírnak az ügyfeleikért, ha "ezt maguktól nem teszik meg, akkor a kormány megpróbálja őket rábeszélni, ha nem tudja, megpróbálja kikényszeríteni".
   
Arra a kérdésre, hogy üzletemberként befektetne-e e Magyarországon, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: Magyarország jó hely, olyan, amely növekedésre és sikerre van ítélve, van okunk bízni az országban, és abban is, hogy mint minden válságnak, ennek is vége lesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: Orbán beszéde álomnak szép

Jövő szerdán kerülhet a kormány elé a devizahitelekkel kapcsolatos javaslat, amely nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítené, hogy a törlesztő részletek ne növekedjenek drasztikusan - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő a szombati nemzeti csúcs szünetében.

MTI Itthon

Gyurcsány: lehetséges az együttműködés

A miniszterelnök a nemzeti csúcsról azt mondta, lehetségesnek látja az együttműködést a hosszú távú költségvetési biztonságot szolgáló közpénzügyi vagy plafontörvényben, illetve az adóegyszerűsítésben. Szerint a következő időszakban Magyarországnak a biztonságra kell törekednie.

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt