szerző:
MTI/hvg.hu

A brit bankrendszer az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint e hónap elején, mondta a Bank of England kormányzója, aki szerint a brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van.

Mervyn King a brit jegybank feje. Nem lehet e helyzet súlyát alábecsülni
© AP
Mervyn King vezető brit üzletemberek előtt Leedsben tartott, drámai hangvételű kedd esti előadásában azt mondta: az amerikai Lehman Brothers befektetési bank szeptember közepi összeomlása „rendkívüli, szinte elképzelhetetlen események láncolatát indította el ... nehéz eltúlozni ezeknek az eseményeknek a súlyosságát”.

A bankok egyre kevésbé bíztak abban, hogy biztonsággal hitelezhetnek egymásnak, a finanszírozási költségek meredeken emelkedtek, sok pénzintézet már csak egynapos hiteleket tudott felhajtani, és a reálgazdaságba áramló hitelezés is szinte leállt.

King szerint október 6-7-én jött el az a pillanat, amikor már a legrövidebb távú bankközi likviditás is kezdett eltűnni, és „radikális lépésekre volt szükség a bankrendszer túlélése érdekében”.

Ez a radikális lépés minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos elvi értékű nagy-britanniai bankmentő programja volt, amelynek keretében – évtizedek óta először – többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

A Bank of England kormányzója szerint a program részét képező „masszív jegybanki likviditás-injekció” alapvető szerepet játszott a bankrendszer „azonnali összeomlásának” megakadályozásában, de a fő problémára – a kialakult tőkehiányos helyzetre – nem kínálhat megoldást, a feltőkésítés csak a költségvetési tőkepótlással volt lehetséges.

Mervyn King szerint még messze van a stabilitáshoz vezető út vége, de a bankrendszerek újratőkésítéséről hozott nagy-britanniai és külföldi döntések már a fordulatot jelentik az elmúlt egy év bankválságában.

Ezt jelzi, hogy a nagybani finanszírozási piacon már van jele az élénkülésnek, és a nem teljesítővé válási kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (CDS) – gyakorlatilag a törlesztési leállások elleni biztosítások – felárai az öt legnagyobb brit bank esetében a mentőprogram október 8-i bejelentése óta kevesebb mint a felére szűkültek, mondta a Bank of England kormányzója.

King hangsúlyozta ugyanakkor: az „ártatlanság kora”, vagyis az, hogy a bankok három hónapra, vagy még hosszabb időre nyújtanak egymásnak fedezetlen hiteleket a jegybanki kamatcél feletti csekély prémiummal, nem fog egyhamar visszatérni, ha egyáltalán valaha is visszatér. Szerinte nem lehet azzal számolni, hogy nem lesznek problémák a pénzügyi rendszer más szektoraiban, illetve egyes feltörekvő piacokon, mielőtt a válság véget ér.

Mervyn King szerint a hazai és a világgazdasági kilátások nagyon bizonytalanok, és „valószínűnek tűnik”, hogy Nagy-Britanniában éppen most kezdődik a recesszió.

Ezt független londoni elemzők is nagy bizonyossággal jósolják. Az Ernst & Young könyvvizsgáló csoport ITEM Club nevű gazdaságelemző központjának e héten Londonban közzétett legújabb prognózisa szerint a brit gazdaság – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – állapota az elmúlt negyedévben „drámai mértékben romlott”, a recesszió már elkezdődött, és a GDP-érték a következő három negyedévben is csökkenni fog. A ház azzal számol, hogy 2009 egészében 1 százalékkal zsugorodik a brit gazdaság teljesítménye, és 2010-ben is csak 1 százalékos GDP-növekedés lesz. Az ITEM Club londoni elemzői kiemelték, hogy 2009. lesz 1992 óta az első olyan év, amelynek egészére számítva visszaesik a brit GDP-érték.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

MTI Gazdaság

A Monetáris Tanács 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot

A Monetáris Tanács 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot szerdai rendkívüli ülésén. Piaci elemzők egyértelműen a forint elleni spekuláció kivédésére adott válaszként értékelték a monetáris tanács szerdai döntését. Egyes vélemények szerint azonban a jelenlegi globális hangulatban nem biztos, hogy a lépéssel sikerül tartós eredményt elérni.

MTI Gazdaság

New York ismét nagy veszteséggel zárt

Fokozatosan süllyedt kedden a két vezető New York-i részvényindex és a tőzsde DJIA mutatója végül 2,55 százalékos veszteséggel 9025 pont, a Nasdaq composite 1695 pont körül 4,15 százalékos veszteséggel zárt. Az euró tőzsdezárás idejére 1,3065 dollárra gyengült, jegyzése 278,75 forintra csúszott.

MTI Gazdaság

Az erősödés jeleit mutatja a forint, de gyengébb az előző napnál

A forint éles árfolyamvesztéssel kezdte a napot a bankközi kereskedelemben, majd erősödésnek indult: nyitás után 283 forint felett is volt az euró, kilenc óra után pár perccel pedig már 277,95/278,25 forint volt, míg kedd délután 274,50/80 forinton jegyezték. A nap folyamán további éles árfolyamkilengésekre lehet számítani a kereskedők szerint.

MTI Gazdaság

280 forint felett az euró

Az euró árfolyama kedden délután hat óra előtt nem sokkal átlépte a 280 forintos küszöböt a nemzetközi devizakereskedelemben. Az árfolyam 280,90 forint volt 17:53-kor.

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

Újabb kilenc évre megy börtönbe a porschés gyilkos, ezúttal rablás miatt

Elhozzuk a világot neked!

Elhozzuk a világot neked!

Sűrűbben jönnek a gépek Budapestre a világ egyik leggyorsabban fejlődő repülőteréről

Sűrűbben jönnek a gépek Budapestre a világ egyik leggyorsabban fejlődő repülőteréről

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Podcastot indított Mark Zuckerberg