szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számolva 2008 augusztusában 1,4 százalékkal csökkent 2007 augusztusához képest, az első nyolc hónapban két százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában, a naptárhatásoktól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idén eddig minden hónapban elmaradtak az eladások az évvel korábbiaktól a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, júliusban a csökkenés 1,8 százalék volt. Egy évvel korábban, 2007 augusztusában 3,5 százalékos visszaesést regisztrált a KSH éves bázison. Az idén augusztusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene júliushoz képest nem változott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben, 2008 első nyolc hónapjában 4003 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből augusztusban 556 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az első nyolc hónapban a kiskereskedelmi eladások 53 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11 százaléka a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek az első nyolc hónapban 1,4 százalékkal, augusztusban 0,7 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. Augusztusban az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 0,8 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,1 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi forgalmának volumene nem változott a júliusihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 2,5 százalékkal, augusztusban 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban csak az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma mérséklődött, a többi üzlettípusban növekedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben az összes forgalomból csekély súlyt képviselő csomagküldő kiskereskedelem, valamint a gyógyszer-gyógyászati termék, illatszer üzletek eladásai nőttek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban 0,2 százalékkal elmaradt a júliusitól.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. augusztusban - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban egyaránt elmaradt az előző év azonos havitól. A csökkenés mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,2 százalékos, az eurózóna országaiban 1,8 százalékos volt. A tagállamok közül továbbra is kimagaslóan – 17,3 százalékkal – növekedett a kiskereskedelmi forgalom Romániában, ugyanakkor a legnagyobb mértékben – 8,9 százalékkal – Lettországban csökkentek a kiskereskedelmi eladások.

Folytatódott az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése Magyarországon: 2008 augusztusban jelentősen, 15,9 százalékkal, az első nyolc hónapban 3,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene augusztusban 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Valamivel nőtt a kiskereskedelem egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 1,2 százalékkal haladta meg a 2006 januárit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az egy hónappal korábbihoz képest januárban 0,3 százalékkal csökkent a forgalom a szezonálisan és naptárhatással korrigált számok szerint.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem forgalma 0,9 százalékkal csökkent

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva az idén májusban 2,8 százalékkal, az első öt hónapban 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Növekvő árverseny várható a hazai kiskereskedelemben

A növekvő árverseny, a saját márkás termékek még hangsúlyosabbá válása, és kiválóan teljesítő diszkontok jellemzik a következő időszakban a hazai kiskereskedelmet - prognosztizálja a PricewaterhouseCoopers a Budapesti Corvinus Egyetem közös tanulmánya.

hvg.hu Gazdaság

GKI: lassult az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése

A magyar gazdaság 2008. I. negyedévében összehasonlítható adatok alapján az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,9 százalékkal fejlődött. Ez nagyon alacsony ütem, de megfelel a vártnak és valamivel gyorsabb a 2007. véginél – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 3,6 százalékkal csökkent egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom augusztusban 3,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

I. negyedév: a kiskereskedelem 1277 milliárdot forgalmazott

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 2,5 százalékkal, az év első két hónapjában 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Tavaly februárban 0,1 százalékkal, az első két hónapban 0,6 százalékkal nőtt a forgalom – közölte a Központi Statisztikai Hivatal .

MTI Gazdaság

KSH: bővülő kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom az év első hét hónapjában 5,1 százalékkal, ezen belül júliusban 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 7,2 százalékkal nőtt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2005 novemberében 7,2 százalékkal, az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem 4,6 százalékkal csökkent egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskesdelmi forgalom az idén az első kilenc hónapban 2,5 százalékkal, ezen belül a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, szeptemberben 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály