szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A balatoni bornak még a nyári hőségriadó is jót tett - állítják a balatoni pincészetek tulajdonosai. Elkezdődött a magyar újborszezon több pincészetben is és máris érezhető, hogy a 2008-as év kiváló évjárat lesz.

A Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szakembere szerint előre nem lehetett látni, hogy szeptember elején hőségriadót kell elrendelni, amely felgyorsítja az érési folyamatokat. A fajták között kiemelkedően jól szerepelt a pinot-fajtakör és azon belül is a szürkebarát. Biztató a kéknyelű minősége is, amelyet a napokban szüreteltek.

Már a korai fajtáknál, a Csabagyöngyénél és az Irsai Olivérnél látszott, hogy ez az év nemcsak magasabb mustfokot, hanem nagyobb aromagazdagságot és szebb savszerkezetet produkál, mint a korábbi években. Idén az olaszrizling, amely minden évjáratban megbízhatóan szerepel, az átlagosnál is jobb lett. A szürkebarátfajták pedig soha nem látott szárazanyag-tartalommal lepték meg a borászokat - állítja az egyik balatoni pincészet vezetője.

Idén elsőként a korai érésű Irsai Olivért szüretelték, igen jó mustfokkal. Ezt követte a muscat ottonel, amely ugyancsak jó mustfokkal bír. Egy másik Balaton-környéki pincészet előrejelzése szerint kiváló lesz a fehérborok közül a sauvignon blanc és a chardonnay. Mindkét fajtánál a mustfokok meghaladták a 19-et sőt, a chardonnay esetében 20 és 21 fokot is mértek.

A vörösek közül mind a cabernet franc, mind a cabernet sauvignon mustfoka 19,6 és 21 között volt, amely azt vetíti előre, hogy az elmúlt tíz év legjobb terméséből készíthetünk borokat az idén - nyilatkozta a pincészet vezetője.

Több borászatban elkezdődött már az újbor kínálása és forgalmazása, amely viszonylag új jelenség a hazai gasztronómiában. Az etyeki pincészetekben is kóstoltatják az elkövetkező napokban, Márton-napra időzítve, a magyar Beaujolais-t, amely friss, kissé csípős, és az átlagnál többnyire szénsavasabb, mint az érettebb bor.

 Az egyik nagy borház, Vylyan Bogyólének nevezi újborát. Ahogyan honlapjukon olvasható, "újborunk a franciaországi Beaujolais (bozsolé) Nouveau borkészítési hagyományait követve készül, amelynek lényege, hogy az erjesztés egész fürttel, oxigén kizárásával történik. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre."

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG Itthon

A HVG húsvéti bortesztje: sztárborászok buktája

Vajon az a vásárló, aki nem pusztán az ár alapján válogat a borpultokon, hanem az ismert borászok nedűiért mélyebben a pénztárcájába nyúl, mit kap a pénzéért cserébe? – erre a kérdésre is kereste a választ a HVG húsvéti bortesztje.

hvg.hu Gazdaság

Frittmann Jánost választották az év borászává

A Magyar Bor Akadémia ma kihirdette az „ Év bortermelője” választás eredményét, s a borkedvelők körében egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy a győztes a soltvadkerti, azaz a Kunsági Borvidéken tevékenykedő Frittman János lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy 16 éves története során a cím először került az Alföldre.

hvg.hu Gasztro

Az év nedűivel mulattak a borászok

A Magyar Borok Bálját három évvel ezelőtt rendezték meg először a Pannónia Női Borrend kezdeményezésére. Az idén március utolsó hét végéjén mulattak a borbarátok az Igazságügyi Palota épületében.

Hét nap

Az Év borásza

Az Év borásza díj 1991-es alapítása óta először az idén lett alföldi szakember a kitüntetett: a kunsági borvidéken...

MTI Itthon

Ismert borászokat büntettek Villányban

Több villányi borászt, köztük országos hírű termelőket bírságolt meg az MGSZH Központ Borminősítési Igazgatósága különböző szabálytalanságok miatt a közelmúltban - írta kedden az Új Dunántúli Napló.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az egri borászati kutatóintézet szerint kiváló a 2007-es évjárat

Kiváló évjáratként jegyezhetik fel a 2007-ben leszüretelt szőlőből készült egri bort – közölte csütörtökön a földművelési tárca egri szőlészeti és borászati kutatóintézetének vezetője. A leszüretelt szőlő fajtától függően 1-2 magyar mustfokkal meghaladja a korábbi években mért értéket, ami kiugró eredmény – mondta Gál Lajos.