szerző:
MTI

„Új Bretton Woods-ról”, vagyis a háború után kialakult globális pénzügyi intézményrendszer áttervezéséről szeretne megállapodást elérni a jövő hét végi washingtoni G20-csúcson Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök, jóllehet kettejük között is még markáns véleménykülönbségek vannak abban, hogy pontosan milyen tanulságokat kell levonni a jelenlegi pénzügyi válságból, írta a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap forrásai szerint a francia fél azt szeretné, ha a G20-országok – a legfejlettebb ipari hatalmak és a legnagyobb felzárkózó gazdaságok – november 15-ei, a pénzügyi válság ügyében összehívott rendkívüli csúcstalálkozóján egyezség jönne létre az egyes szabályozói rendszerek közötti versengés megszüntetéséről a konvergencia javára, de azt Párizs is elismeri, hogy ez valószínűtlen.

A francia fővárosban például tartanak attól, hogy Brown továbbra is elkötelezett a londoni City enyhe szabályozói környezetének fenntartása mellett, áll a Financial Times írásában.

A lapnak ugyanakkor brit és francia illetékesek egyaránt azt mondták: Brown és Sarkozy „gyakorlatilag félretette” a szabályozói harmonizációval kapcsolatos nézeteltéréseit, hogy a washingtoni csúcsot mindketten sikernek könyvelhessék el.

Nagy-Britannia és Franciaország abban egyetért, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait bővíteni kell, és a szervezetet a globális pénzügyi rendszer korai figyelmeztető intézményének szerepével kell felruházni, áll a hétfői Financial Timesban.

Brown mindkét célt már korábban nyilvánosan meghirdette. A brit kormányfő az utóbbi hetekben több beszédében és nyilatkozatában is kifejtette: mivel a tőkefolyamatok globálissá váltak, a szabályozói és felügyeleti rendszerek sem maradhatnak nemzeti keretek között, ezeknek is globálissá kell válniuk.

Brown rendszeresen hangoztatott véleménye szerint a modern gazdaságtörténet első, ténylegesen globális pénzügyi válsága zajlik, amelynek kezelésére a II. világháború óta kialakult pénzügyi intézményrendszer alkalmatlan. E rendszer teljes átalakítását a kormányfő szerint a Nemzetközi Valutaalappal kell kezdeni, amelyet úgy kell megreformálni, hogy korai válság-előrejelző és figyelmeztető szerepet tölthessen be a világgazdaságban.

A brit miniszterelnök – külön hivatkozva a Magyarországnak nyújtott IMF-segítségre – az utóbbi napokban többször kijelentette azt is: nem biztos, hogy elég lesz az IMF által jelenleg szabadon mozgósítható 250 milliárd dollár, és mind egyértelműbb, hogy jelentős pótlólagos forrásokra van szükség.

Brown szerint helyes lenne, ha e hozzájárulásokat olyan, jelentős tartalékkal és többletekkel bíró országok ajánlanák fel, mint Kína, vagy az Öböl menti olajállamok.

A kormányfő épp a hétvégén tett látogatást az Öböl-térségben, és a Financial Times hétfői idézete szerint kijelentette: az olajtermelő országok az elmúlt években több mint ezermilliárd dollár bevételre tettek szert a magasabb olajárakból, így megvan a lehetőségük a hozzájárulásra az IMF-kerethez. Hozzátette: úgy véli, Szaúd-Arábia segíteni fog a Valutaalapnak.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő múlt héten Londonban közzétett összesítése szerint a nagy olajexportáló országok bevétele öt év alatt több mint a háromszorosára duzzadt: tavaly 1259 milliárd dollár volt a 2002-ben mért 412 milliárd dollár helyett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Sarkozy fogadta Obamát, a régi havert

Berlinből egyenesen Párizsba utazott péntek délután Barack Obama amerikai demokrata párti politikus. Megérkezése után fogadta őt Nicolas Sarkozy francia elnök az Elysée-palotában.

MTI Gazdaság

Gordon Brown ráförmedt Izlandra a beragadt brit számlák miatt

Példátlan államközi feszültség alakult ki csütörtökre Nagy-Britannia és Izland között, miután kiderült, hogy brit önkormányzatok és rendőrkapitányságok csaknem egymilliárd fontja ragadt be csődbe ment izlandi bankokban, és a brit kormány elkezdte befagyasztani izlandi cégek nagy-britanniai vagyonát. Izland emiatt "terrorellenes eszközök" alkalmazásával vádolta meg Londont.

MTI Gazdaság

Brit gigabank jött létre Brown segédletével

A brit kormány tevőleges közbenjárásával a brit bankszektor legnagyobb pénzügyi csoportja jött létre a vegyes profilú Lloyds TSB és a Halifax-Bank of Scotland (HBOS), a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző egyesülésével.

MTI Világ

Ultimátumot kapott Gordon Brown, puccsra is számíthat

Őszig kap haladékot Gordon Brown brit miniszterelnök arra, hogy a Munkáspártot kimozdítsa a máris sorozatos és súlyos választási vereségeket eredményező népszerűségi mélypontról, különben mennie kell - szombati londoni sajtóértesülések szerint Brown saját kabinetbeli kollégái döntöttek így a Labour legutóbbi megalázó mandátumvesztése után.

MTI Világ

Sarkozy: Oroszországnak teljesítenie kell a vállaltakat

Sarkozy hétfőn José Manuel Barroso, az EU-Bizottság elnöke és Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főmegbízott társaságában Moszkvában találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, hogy tájékoztassa őt az uniós testületekben a konfliktussal kapcsolatban kialakított álláspontról.

MTI Gazdaság

Brown: a tengerentúli felelőtlenség érződik Izlandon, Magyarországon

A mostani pénzügyi válságot hosszú hónapokig likviditási krízisként kezelte a piac, mára azonban egyre többen felismerik, hogy ennél nagyobb, szerkezeti szintű problémáról van szó, amely lehetővé tette, hogy "az amerikai mélydélen" kezdődött jelzálogpiaci bajok mára elérjék például Magyarországot, mondta hétfőn a brit kormányfő.

MTI Gazdaság

Sarkozy kiakadt a bankokra

Nicolas Sarkozy francia államfő és kormányának több tagja támadást intézett azon bankok ellen, amelyek a pénzügyi válságra hivatkozva az állami mentőháló védelmében sem folyósítanak hitelt a vállalkozásoknak és a lakosságnak.

Shake

Brown: az ételpazarlás miatt van drágaság

A brit miniszterelnök felszólította a családokat, hogy fejezzék be a élelmiszerek felesleges megvásárlását és aztán a készletek kidobását, mivel szerinte a túlzott kereslettől emelkednek az árak.

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Orbán Viktor Prágában: Mi vagyunk Európa jövője

Orbán Viktor Prágában: Mi vagyunk Európa jövője

Fáj a feje? Fogja az időjárásra!

Fáj a feje? Fogja az időjárásra!

Létezik-e tökéletes munkahely? És ha igen, hogyan ismerjük fel?

Létezik-e tökéletes munkahely? És ha igen, hogyan ismerjük fel?

Törött bokával kellett elhagynia az új Puskás Arénát Kalmár Zsoltnak

Törött bokával kellett elhagynia az új Puskás Arénát Kalmár Zsoltnak