szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sok amerikai bank állapota egyre romlik, ahelyett, hogy javulna, és megmentésükre az Obama-adminisztrációnak nincs biztos módszere, legfeljebb próba-szerencse alapon történhetnek kísérletek, amelyek könnyen kudarccal járhatnak - írta a szerdai The Washington Post.

A gazdasági helyzet romlása miatt a fogyasztók és a vállalkozások nehezen tudják visszafizetni a hiteleket a pénzintézeteknek, amelyek sorsával kapcsolatban kemény, többnyire népszerűtlen intézkedésekre lesz szükség - idézte szakértők véleményét a mértékadó liberális lap. Az amerikai bankok eddigi veszteségei becslések szerint elérte az ezer milliárd dollárt.
   
Az új demokrata párti kormány - washingtoni források szerint - többféle kezdeményezéssel fog próbálkozni a bankok helyzetének erősítésére, ahelyett, hogy egyetlen, átfogó módszer mellett tenné le a voksát. A Fehér Háznak valószínűleg a próba-szerencse elvét kell majd alkalmazni, vagyis hasonlóan fog eljárni, mint a sokat bírált Bush-kormány, amely a kritikusok szerint meglehetősen következetlenül költötte el a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag első felét.
   
Az egyik módszer az, hogy a pénzintézetek szövetségi biztosítékot, védelmet kapnának arra az esetre, ha veszteségeik lennének a rossz jelzáloghitel alapú eszközök értékcsökkenése miatt. Egy másik út az, hogy kormányügynökséget hoznak létre a káros, "mérgező" pénzeszközök felvásárlására. Egy harmadik lehetőség lenne, hogy a kormány további tőkét injektál a bankokba, amiért cserébe tulajdonrészhez jutna, ami lényegében államosítást jelentene.
   
A The Washington Post értékelése szerint mindegyik módszer azzal a veszéllyel jár, hogy aláaknázza a bankrendszert. Az újság kiemelte: a banki részvények olcsósága miatt egy jelentősebb szövetségi tőkeinjekció - a központi megmentési kísérletek eddig döntően erre koncentráltak - az intézetek államosítását jelentené. Névtelenséget kérő tisztviselők szerint a bankrendszer nyílt államosítását kevesen támogatják Barack Obama elnök környezetében; Timothy Geithner pénzügyminiszter és Lawrence Summers gazdasági főtanácsadó szerint az állam rossz banktulajdonos lenne, nem volna képes hatékonyan irányítani sok intézményt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!