szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azerbajdzsán elnöke szerint nagyobb politikai és pénzügyi elkötelezettség kell a Nabucco gázvezeték létrejöttéhez. Ilham Alijev a Davosi Világgazdasági Fórumon beszélt erről csütörtökön.

A csővezeték költsége a legújabb számítások szerint elérheti a 9-10 milliárd eurót. Alijev a budapesti Nabucco-csúcson kedden azt hangoztatta, hogy országa mindig is támogatta a vezeték tervét. Akkor az fejtegette, hogy Azerbajdzsánnak nincs szüksége pénzügyi támogatásra. Azerbajdzsán mindig fontosnak tartotta, hogy megbízható szállító legyen, és ilyen lesz a jövőben is, mondta Budapesten.

Mint a Reuters Davosból jelentette, Azerbajdzsán legalább megkétszerezni szeretné földgáz-kitermelését, ugyanakkor számos elemző hangoztatja aggodalmát, hogy a vállalkozáshoz nem áll majd rendelkezésre kellő mennyiségű gáz. Az elemzők főleg az azerbajdzsáni lelőhelyek fejlesztésében bíznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nabucco-csúcs: csak 2015-ben lehet gáz a vezetékekben

A részt vevő országok mindent megtesznek azért, hogy június közepéig elfogadják a kormányközi megállapodást. Ezt követően pedig megkísérelnek előzetes megállapodást kötni a forrásországokkal - mondta magyar kormányfő a csúcs záró sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Nabucco-csúcs: az EIB a beruházás akár 25 százalékát is finanszírozná

Az Európai Beruházási Bank (EIB) a Nabucco-projekt akár 25 százalékát hajlandó finanszírozni, a készülő kormányközi megállapodástól függően - jelentette ki Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank elnöke a keddi budapesti csúcstalálkozón. Az unió energiaügyi biztosa szerint március végére kell elkészülnie a Nabucco-projekttel kapcsolatos kormányközi megállapodás végleges szövegének. Gyurcsány a projekthez kétmilliárd eurónyi uniós pénzre számít.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Medvegyev és Barroso is üzent a Nabucco-konferencia előtt

A Gazprom nem vetélytársat lát a Nabucco vezetékben, mert tisztában van vele, hogy Európának szüksége van gázra – erősítette meg az orosz energiakonszern vezérigazgató-helyettese egy osztrák lapinterjúban. Ám szerinte a kérdés csak az, hogy honnan kapja majd a gázt a vezeték. Más potentátok is kifejtették véleményüket, így az Európai Bizottság elnöke is.

MTI Gazdaság

Nabucco: hogyan lehet megszüntetni az orosz függőséget?

Az európai gázfogyasztó országok, valamint a Kaszpi térségbeli ellátó államok ma már minden korábbinál inkább tisztában vannak azzal, hogy közös, létfontosságú érdekük az orosz gázszállításoktól, illetve gáztranzittól való függőség elkerülése, írta Vladimir Socor amerikai Közép-Európa-szakértő a budapesti Nabucco-értekezlet előtt.

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor