szerző:
MTI

Két hónapon belül eldől, hogy a kormány most bejelentett, egyebek között a munkabérterhek mérséklését célzó intézkedései nyomán javul-e a gazdaság helyzete - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke Győrben, a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének szakmai konferenciáján.

Az új adószabályok változtatása viszont jó esetben 2010-ben fejti ki teljes mértékben a hatását - vélekedett az ÁSZ elnöke. Kovács Árpád rámutatott: mindemellett a hazai gazdaság élénkülése az európai piac meglódulásától is függ. Magyarországon is sok múlik a német válságkezelés sikerességén. Ha a német gazdaság lendületet vesz, és eredményt mutat már az első félév végén, az a magyar gazdaságra is hat. Ma a magyar gazdaság teljesítményét úgy lehet leírni, hogy az európai GDP mínusz 2 százalék - mondta Kovács Árpád.

Az ÁSZ elnöke szerint harmóniát kell teremteni a rövid és a hosszú távú intézkedések között. Nincs vita arról, hogy a munkabérek terheit csökkenteni kell, a reálgazdaságba pénzt kell juttatni, de az is tény, hogy a reálgazdaság teljesítményhiányát és lehetőséghiányát egyoldalúan nem lehet áthárítani a lakosságra. A fogyasztás csökkentésének vannak ésszerű határai - mutatott rá.

Kovács Árpád szerint pénzügyi ellenőrzési szempontból Európában kétféle ország van. Vannak olyanok, amelyek rendelkeznek államháztartási tartalékokkal, és ezek kölcsönfelvételek nélkül, monetáris politikai eszközök nélkül, s ha pénzügyi közvetítőrendszer segítésével is, de a reálgazdaságra irányulnak. Ilyen például Németország, Hollandia, Finnország és Svédország. Sokkal nehezebb helyzetben vannak viszont azok az országok, ahol a válságkezelő programok megteremtéséhez külső forrásokat kell igénybe venni.

Magyarországon sajátos helyzet van, hitelfelvételeken keresztül áramlik a gazdaságélénkítő programokba a pénz, így ennek kontrollja sem az államháztartás, az Állami Számvevőszék és az Államkincstár eszközrendszerén keresztül történik - mondta az ÁSZ elnöke.

A válság mérséklésére irányuló valamennyi intézkedésnek ki kell zárnia, hogy Magyarországon "villanyoltás" legyen, vagyis az a szemlélet érvényesüljön, hogy a válságkezelés könnyebb módja a meglévő szabályok kiiktatása, és az egyszerűsítés jegyében eltekintenek az engedélyek beszerzésétől. "Még egyszer nem követhetjük el azt a hibát, amit a magyar gazdaság a kilencvenes évek elején elkövetett, hogy a privatizációs átmenetben kiiktatta az ellenőrzést" - hangsúlyozta Kovács Árpád.

Szikora János, az APEH elnöke szerint a válság idején valóban élesen vetődik fel, hogy kell-e szüneteltetni az APEH ellenőrzési végrehajtási tevékenységét, vagy enyhíteni kell-e rajta. Az APEH nem tervez változtatást ellenőrzési munkájában, ez a tisztességes, a szabályok betartására törekvő vállalkozások elemi érdeke is - mondta Szikora János.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: katasztrófapopulizmus és vadulás a számokkal

Gyurcsány Ferenc szerdai blogbejegyzése szerint a szociális és az adópopulizmus után mostanra "katasztrófapopulizmus" alakult ki, ami arról szól, hogy "ki tud még vadabb számokat mondani" a világgazdasági válság kapcsán.

hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

MTI Itthon

Az osztrákok értékelik Gyurcsány csomagját

A Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták kettős lépéskényszerben vannak - állapítja meg a Der Standard liberális osztrák napilap szerdai elemzésében, amely a magyar kormányfő által előterjesztett reformcsomaggal foglalkozik.

Vélemény

Gyurcsány dilemmája: reform és bukás

„Reform vagy bukás”, ez volt az őszödi beszéd kulcsmondata, de ma már inkább úgy kellene módosítania a kulcsmondatot, hogy reform és bukás – véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője, Novák Zoltán. Kár illúziókat táplálni, a társadalom nem lesz szövetségese a komoly megszorításokat is jelentő reformoknak, el fogja küldeni a kormányt a következő választáson. Mégis, az MSZP-nek tudomásul kellene vennie – ezt mutatják az európai példák –, a sikeres szerkezeti átalakítások nagy részéhez nem társadalmi szövetségesekre vagy széleskörű politikai konszenzusra van szükség, hanem szilárd pártpolitikai háttérre és kormányzati reform-elhivatottságra. A választási vereség pedig benne van ebben a pakliban.

hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Harry herceg teljesen elérzékenyült, mikor felidézte Meghan Markle terhességét

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

A Városliget Zrt. szerint Karácsony fegyvertelen a Liget-projekt ügyében

A Városliget Zrt. szerint Karácsony fegyvertelen a Liget-projekt ügyében

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Philip Zimbardo: Donald Trump a legszélsőségesebb jelenhedonista

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason