szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Államháztartási hiányának visszafogására figyelmeztette az Európai Bizottság szerdán az unió hat tagországát, Franciaországot, Görögországot, Írországot, Lettországot, Máltát és Spanyolországot.

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete tizenhét tagállam stabilitási, illetve konvergenciaprogramját értékelte. Az említett hat ország esetében megállapította, hogy a deficit tavaly meghaladta az egyezményes határértéket, a hazai össztermék 3 százalékát. Hozzátette azonban, hogy a gazdasági válság rendkívüli körülményei közt "rugalmasan fogja értékelni" ezt a tényt - vagyis egyelőre ennek a hat országnak aligha kell bármiféle büntetéssel számolnia. 

Hivatalosan "túlzott deficitjelentést" fogadtak el e hat ország vonatkozásában, de ez még messze van attól, hogy a "túlzott deficit miatti eljárás" nyomán bírságot szabjanak ki.

A költségvetési "szégyenpadon" első helyen az írek ülnek, 6,3 százalékos tavalyi, 9,5 százalékosra várható idei költségvetési hiánnyal. A franciáknál tavaly 3,2 százalékos hiány mutatkozott, ebben az évben 4,4 százalék várható.

Joaquín Almunia pénzügyi EU-biztos szerint Franciaországnak, valamint vele együtt Spanyolországnak is 2010-re helyre kell állítania a költségvetési fegyelmet. Az íreknek és a görögöknek azt tanácsolta a biztos, hogy legalább állítsák meg a romlást, dolgozzanak a helyzet konszolidálásán.

A hat említett országon túl Olaszországban is "rezeg a léc": tavaly ugyan 2,6 százalékos volt az olasz államháztartás hiánya, de az olasz kormány előzetes becslése szerint idén ez 3,7 százalékra emelkedhet. Almunia az olaszoknak is "óvatosságot" javasolt - és "odafigyelést" helyezett kilátásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!