szerző:
MTI

Németország háború utáni történetében először ismét lehetővé válik bankok államosítása a kormány szerdai ülésén elfogadott törvénytervezet szerint.

A pénzügyi piac stabilizálását célzó törvény most jóváhagyott tervezete szerint azonban pénzintézetek államosítása, illetve részvényeik kisajátítása csakis legutolsó válságellenes eszközként jöhet szóba.

A tervezet Peer Steinbrück pénzügyminiszter szerint várhatóan április elején kerül a parlament két háza elé, és jóváhagyás esetén azonnal életbe lép, de csak június végéig lesz érvényben. Ez azt jelzi, hogy az intézkedés mindenekelőtt a pénzügyileg megrendült Hypo Real Estate (HRE) bank összeomlásának megakadályozását célozza.

A HRE eddig 102 milliárd euró állami garanciát kapott, de helyzete változatlanul ingatag. A törvénytervezet nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy végső megoldásként kisajátítsák a részvényeket. A kormány attól tart, hogy a müncheni ingatlanfinanszírozó intézet csődje feltartóztathatatlan lavinát indíthatna el, és az egész bankrendszer összeomlásához vezethetne.

A tervezet elfogadását a kormánykoalíciós pártok között heves vita előzte meg. Angela Merkel konzervatív kancellár az abban foglaltak egyik fő támogatója volt, ugyanakkor saját pártjában is erősen ellenezték az államosítás lehetőségét.

A kormány szándéka szerint az érintett bankokat, illetve pénzintézeteket ismét magánkézbe kell visszaadni, mihelyst helyzetüket tartósan sikerül stabilizálni. A részvénytulajdonosokat az esetleges államosítás során kártalanítják, s ezen túlmenően biztosítják számukra azt a jogot, hogy a szanálás után a részvényeket visszavásárolhatják.

Steinbrück szociáldemokrata pénzügyminiszter a tervezet elfogadását követő sajtókonferenciáján nyomatékosan hangoztatta, hogy csak átmeneti intézkedésről van szó. Az esetleges államosítás szavai szerint az "utolsó opció", és csakis a válság leküzdését, a pénzügyi piac stabilizálását szolgálja.

A miniszter utalt arra, hogy az államosítás lehetősége, legalábbis egyelőre, csak a HRE esetében jöhet szóba. Azt állította, hogy más bankok esetleges államosítása nincs napirenden.

Steinbrück védelmébe vette az intézkedést, és bírálta a róla kibontakozott vitát. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Írországban bankok jóformán minden tiltakozás nélkül állami kézbe kerülhetnek a pénzügyi piac stabilizálása céljából. A német kormányban, illetve a koalícióban senki nem kérdőjelezi meg a szociális piacgazdaság alapelveit, állította a pénzügyminiszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Újabb bankot államosítanak a britek

Néhány hónap leforgása alatt a második brit nagybank kerülhet állami tulajdonba, jelezve a New York-i és a londoni pénzügyi központokban pusztító likviditási válság egyelőre megállíthatatlannak tűnő terjedését.

MTI Gazdaság

Kihátráltak a német HRE megmentése mögül a bankok és a biztosítók

Veszélybe került a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) nagy jelzáloghitel-intézet megmentése, miután német bankok és biztosítók kiszálltak a bank talpra állítását célzó mentőakcióból. A Hypo hétvégi közleménye szerint "alternatív megoldásokat" keresnek, hogy tovább tudjanak működni.

hvg.hu Gazdaság

Osztrák bankok államosítása?

Több, mint 11 százalékkal növekedett a bécsi tőzsde összefoglaló indexe, az ATX hétfő délelőtt arra a hírre, hogy valószínűleg Ausztriában is beszáll az állam a nagybankokba, s stabilizálásukra résztulajdont vásárol bennük.

MTI Gazdaság

A német államnak segítenie kellett a HRE ingatlanfinanszírozó cégen

A nemzetközi pénzügyi válság hullámai egyre inkább elérik Németországot. Egy hétfői hír szerint ugyanis a német állam és több magánbank 35 milliárd eurós hitelsegély-csomaggal támogatja a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) nevű nagy német ingatlanos tőzsdei céget.

MTI Gazdaság

A német kormány újabb mentőcsomagot dolgoz ki a HRE megmentésére

A német kormány újabb megmentési tervet dolgoz ki a súlyos helyzetbe került, likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitel-intézet megmentésére, miután a német bankok és biztosítók kiszálltak a HRE talpra állítását célzó mentőakcióból – jelentette be Angela Merkel német kancellár.

MTI Gazdaság

Államosítják a Fortis bank egy részét a Benelux-kormányok

Részleges államosítással segítenek a Benelux-államok az amerikai hitelpiaci válság tovagyűrűző hatása miatt – első európaiként – bajba került belga-holland bankon, a Fortison: a három ország összesen 11,2 milliárd euróval támogatja a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező pénz- és biztosító intézetet.

MTI Gazdaság

Túl nagyok a bukáshoz, inkább államosították őket – elemezők

Londoni elemzők szerint méretüknél fogva egyszerűen nem lehetett hagyni, hogy a két amerikai jelzáloghitel-garantáló intézmény elbukjon, ez magyarázza, hogy az amerikai kormány minden idők legnagyobb egyedi állami tőkeinjekciójával menti meg őket. Hétfői londoni hitelminősítői elemzések szerint a lépés nem veszélyezteti az Egyesült Államok lehető legjobb szuverén adósosztályzatait.

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Pikó: „Korrekt hangulatú” volt az átadás-átvétel

Jön az évnek az a napja, amit nagyon nem szeretnek a magyarok: óraátállítás

Jön az évnek az a napja, amit nagyon nem szeretnek a magyarok: óraátállítás

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Olasz rendszámú bérautókkal építik a BMW debreceni gyárát

Olasz rendszámú bérautókkal építik a BMW debreceni gyárát

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet