szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csődhelyzet elkerülésére a kelet-európai bankoknak a legrosszabb esetben 350 milliárd dolláros összegben lesz szükségük támogatásra, erősítette meg az elemzők számításait Thomas Mirrow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a Le Figaro című francia napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában.

Thomas Mirrow, az EBRD elnöke. A kormányok segítségére is szükség lesz
© AP
Az EBRD vezetője szerint bankcsődök fenyegetnek a kelet-európai térségben. Az intézmények feltőkésítésére az elemzők számításai alapján 150 milliárd dollárra, az újrafinanszírozásokra pedig 200 milliárd dollárra van szükségük a pénzintézetnek. Az összeomlás elkerülésére az EBRD támogatási programja mellett a kormányok mentőcsomagjára is szükség lesz – hangsúlyozta Mirrow.

A Le Figaro értesülése szerint az EBRD programja Magyarország mellett, a három balti állam, valamint Bulgária, Románia és az Európai Unión kívül Ukrajna és Szerbia bankjait érinti. A támogatást azonban nem az országok, hanem közvetlenül az érintett bankok kapják.

Mirrow szerint az anyabankok tőkekivonása kelet-európai leányvállalataikból nem vált általánossá, hanem inkább a megdrágult hitelek jelentenek problémát, amelyhez kiegészítő kockázatként járul a nemzeti valutákra gyakorolt nyomás. „A támogatási programunkat minél előbb be kell indítani, egyébként hitelválság fenyeget Kelet-Európában, azaz nincs elégséges finanszírozás a vállalatok, a háztartások és a külkereskedelem számára” – mutatott rá a bankelnök.

Mirrow üdvözölte, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Csehország kezdeményezésére a vasárnapi rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozón az európai állam- és kormányfők külön tárgyalnak a kelet-európai térség pénzügyi és gazdasági helyzetéről, ugyanis „a keleti helyzet kihat a teljes kontinensre”. Az eurózóna számára a kockázatot azt jelenti, hogy 10-12 nyugat-európai, elsősorban osztrák, német, svéd, francia, görög és olasz bank jelentős tőkével van jelen Kelet-Európában, s leányvállalataik csődje valószínűleg kihatna az eurózónára is. A Lehman Brothers tapasztalata alapján (amikor is egy nagybank csődjét megérezte a teljes pénzügyi szektor és a reálgazdaság is) mindent meg kell tenni, hogy ne következzen be a kelet-európai bankszektor csődje – vélte az ERBD elnöke.

Mirrow elismerte, hogy a devizalapú hitelek felvételének folytatása „játék a tűzzel”, de ugyanakkor lehetetlennek tartja annak betiltását, hiszen a kelet-európai országok saját valutájukban csak nagyon magas kamatokkal tudnának hosszú távú kölcsönökhöz jutni. A bankelnök Lengyelország példáját tartja követhetőnek, ahol a bankok adósságállománya és a saját tőkéje közötti arány jóval óvatosabb, mint a többi kelet-európai országban.

Az EBRD elnöke szerint a válság nem alkalmas pillanat az eurózóna kibővítésére, de szerinte most kell elkezdeni a belépést egy bővítési mechanizmusba. El kell kezdeni a tárgyalásokat az eurózóna és az Európai Unió tagállami között, meghatározva minden egyes ország számára a szükséges lépéseket az eurózónához való csatlakozásig, hogy a dátumok egyértelműek legyenek. Ez a folyamat pénzügyi és makrogazdasági szinten is stabilizálná az országokat. A maastrichti kritériumokon viszont nem szabad változtatni Mirrow szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Itt a várt bejelentés: Kelet-Európa 24,5 milliárd eurót kap

Két éven át összesen 24,5 milliárd eurós közös finanszírozási programot állítottak össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ vezető nemzetközi befektetési és hitelintézetei, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a maga részéről pénteken Londonban hivatalosan bejelentette a kezdeményezést.

MTI Gazdaság

Veszteséges volt tavaly az EBRD

Az orosz fizetési válság, 1998 óta először veszteséges volt tavaly a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely azonban ennek ellenére az idén rekord összeget helyez ki a működési területéhez tartozó kelet-európai és közép-ázsiai térségbe.

MTI Gazdaság

Az EBRD-ben már készül a Gyurcsány által szorgalmazott bankmentő terv

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankban (EBRD) és az Európai Befektetési Bankban (EIB) már dolgoznak egy ahhoz hasonló bankmentő terven, amilyet Gyurcsány Ferenc a kelet-európai bankrendszer megsegítésére szorgalmazott szerdán, csakúgy, mint korábban az osztrák kormány. Az Európai Bizottság viszont "visszafogott" a tervvel kapcsolatban, írta csütörtökön a Le Figaro című francia napilap.

MTI Gazdaság

Nemzetközi mentőöv Kelet-Európának

Két éven át összesen majdnem 25 milliárd eurót kölcsönöznek a közép- és kelet-európai országok pénzintézeteinek és vállalatainak a világ fejlesztési bankjai, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) vezetésével és részvételével.

Dr. Dre elhagyta a kórházat, már a stúdióban van

Dr. Dre elhagyta a kórházat, már a stúdióban van

Rekordösszegű adomány gyűlt össze társadalmi ügyekre 2020-ban

Rekordösszegű adomány gyűlt össze társadalmi ügyekre 2020-ban

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben