szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két éven át összesen majdnem 25 milliárd eurót kölcsönöznek a közép- és kelet-európai országok pénzintézeteinek és vállalatainak a világ fejlesztési bankjai, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) vezetésével és részvételével.

Az új, hivatalosan pénteken ismertetendő hitelprogram célja fölerősíteni a térségben a bankokat, elősegítendő a kölcsönzést a vállalatok, elsősorban a kis és a közepes vállalkozások számára, idézte a nemzetközi pénzintézetektől korábban megkapott közleményt a Reuters hírügynökség ma reggel.

A nemzetközi pénzintézetek más tőkeforrásokat is mozgósítani fognak a térség számára hitelezésük és garanciáik révén, és együttműködnek majd a nyugati bankokkal, amelyek támogatják térségi leánybankjaikat. A programban az EBRD várhatóan 6 milliárd euróval, az EIB 11 milliárd euróval, a Világbank 7,5 milliárd euróval vesz részt rész, ez utóbbinak egy része politikai garanciavállalás lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A tőzsdék bizakodnak a mentőövben, nőhetnek az árfolyamok

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok szerdán emelkedéssel kezdhetnek, elsősorban amiatt, hogy az amerikai törvényhozás ismét kísérletet tesz a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag módosított változatának megszavazására.

MTI Itthon

Újabb állami mentőöv az adósságban úszó focikluboknak

A kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft., amely az összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésére.

MTI Gazdaság

Újabb állami mentőövek a pénzügyi válság ellen Európában

Hétfőn a brit és a svéd kormányzat is jelezte, hogy garanciákat nyújtana banki betétekre: Londonban csak ígéret hangozott el és a pénzügyminisztérium magas rangú illetékese azt nyilatkozta, hogy azonnali intézkedéseket nem fontolgatnak, még tisztázzák, milyen megoldással rukkolt ki a német kormány, amely a betétesek pénzére tett garanciavállalás mellett egy az egész bankszektort érintő tervet is dédelget.

MTI Vállalkozás

A PwC mentőövet dobna a vállalkozásoknak

A PricewaterhouseCoopers (PwC) – szakmai szervezetekkel összefogva – kezdeményezni fogja olyan ideiglenes adózási szabályok bevezetését, amelyek a jelenlegi gazdasági válságban segíthetnek a vállalkozásoknak abban, hogy megőrizzék likviditásukat és beruházási kedvüket – jelentették be a PwC vezetői csütörtökön, a tanácsadó cég éves adókonferenciáján.

MTI Gazdaság

Autóipari mentőövről hallani sem akar az EU versenyügyi biztosa

Az Európai Unió versenyügyi biztosa hallani sem akar arról, hogy uniós állam is beszálljon a megroggyant autóipar támogatásának versenyébe. Neelie Kroes szerint már a jelen feltételek közepette is jelentős támogatást kap Európában az ágazat a kutatás, illetve a környezetvédelmi technológiák fejlesztése terén.

MTI Gazdaság

Az autóipari cégeknek az EU nem dob mentőövet

Az európai autóipar nem várhatja, hogy a pénzügyi ágazathoz hasonlóan kezeljék, és az egyes tagállamoknak sem szabad igazságtalan kedvezményekben részesíteniük az autógyártókat – jelentette ki az EU versenyjogi biztosa.

MTI Gazdaság

Pénzügyi mentőöv Svédországban és Finnországban is

Svédország kormánya hétfőn jelentett be intézkedéseket a pénzügyi válság hatásainak elkerülésére a skandináv államban, de a jelentések szerint az intézkedések október 28-tól lépnének hatályba. Hétfőn a finn kormány a biztonság kedvéért 54 milliárd eurós kerettervet jelentett be.

Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok

Benzines, dízel-, hibrid- vagy elektromos autót? Előnyök, hátrányok

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába