szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem kapták meg a kormány és az MSZP frakció támogatását önálló indítványaikhoz az ellenzéki képviselők, a kormány adócsomagját és a társadalombiztosítási nyugellátások módosítását célzó javaslatait pedig az ellenzék szavazta le az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén.

Az egyéni indítványokat így nem vette tárgysorozatba, a kormányjavaslatokat pedig nem tartotta általános vitára alkalmasnak a bizottság.
   
Hirt Ferenc (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) a fogyatékosokat támogató szervezetek és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete javára szeretett volna átcsoportosítani az idei költségvetésen belül a kormány kommunikációs kiadásai - ezen belül a lakossági tájékoztatás - terhére. Soltész Miklós elmondta: a javaslat az infláció mértékével növelné a 2008. évinek megfelelő támogatási szintet. Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) főcsoportfőnöke a kormány képviseletében nem támogatta az indítványt. A kormány már maga is jelentős összeget vont el a megterhelni kívánt előirányzatból, s e szervezetek a Nemzeti Civil Programból forrásokhoz juthatnak - mondta. 
   
Szatmáry Kristóf és Kovács Ferenc fideszes képviselő a koktélkészítés, fröccskimérés problémáját szerette volna megoldani, valamint az adminisztrációt és a bírságolási fenyegetettséget csökkenteni a jövedéki adóról szóló törvény módosításával. 
   
Fröccs és koktél készítésére a jelenlegi jogszabály szerint is lehetőség van, bérfőzött pálinka üzleti ajándékként nem adható - mondta Karácsony Imréné, a PM szakállamtitkára. Erre vonatkozóan már megjelent a Vám- és Pénzügyőrség (VP) honlapján az iránymutatás - tette hozzá. Az alkoholtermékekre vonatkozó eredetigazolásokat most is három napon belül kell bemutatni az adóhatóságnak, ha az ellenőrzéskor nem fellelhető - hívta fel a figyelmet. A javaslatokat az MSZP frakció sem támogatja - mondta Kovács Tibor -, aki szerint az egyik javaslat a VP állásfoglalásával megoldódott, a másik pedig megkönnyítené a visszaéléseket. Horn Gábor (SZDSZ) úgy vélekedett, hogy a rossz szabályokat módosítani kell - példaként a standolást említette -, ezért tovább engedte volna a javaslatot. 
   
Tállai András, Fónagy János és Szijjártó Péter fideszes valamint Soltész Miklós kereszténydemokrata képviselő a benzin és az alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében azok jövedéki, illetve forgalmi adótartalmának csökkentését javasolta. Szijjártó Péter szerint javaslatuk elfogadása havonta 4.500 forinttal többet hagyna a családok zsebében a kormány javaslatához képest, s tankolásonként átlagosan 1.350 forint megtakarítást jelentene. A javaslatot költségvetési okokból sem a kormány sem a szocialisták nem támogatták. Az élelmiszerek áfájának csökkentése az idén 122 milliárd, jövőre 252 milliárd forint bevételkiesést jelentene az államtitkár szerint. Kovács Tibor (MSZP) felhívta a figyelmet: az üzemanyagok jövedéki adója 2002 óta nem változott. Tállai András arra emlékeztetett, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 12-ről 20 százalékra nőtt 2002 óta. Horn Gábor egyetértett azzal, hogy a válság közepette a legszegényebbeket támogatni kell, ám ezt szerinte célzott módon kell tenni. Szijjártó Péter erre úgy reagált, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklése nagyobb tehercsökkenést jelentene a rászorulóknak, mert fogyasztási kosarukban ezek a termékek nagyobb súlyt képviselnek. Végül, hosszas vita után, a javaslat tárgysorozatba vételét elutasította a bizottság.
   
Nem kapta meg a többség támogatását Kóka János és Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő indítványa sem, akik a plafontörvény módosítását kezdeményezték, és 2009-re 355 milliárd forintos kiadáscsökkentést indítványoztak, amit a makrogazdasági mutatók jelentős változásával, valamint a az adóteher-csökkentés megalapozásával indokoltak. Egyebek mellett azt szerették volna elérni, hogy már 2009-ben vegye vissza a kormány a 13. havi illetményt, továbbá, hogy az állami szféra bérkiáramlásának dinamikája egyezzen meg a GDP-ével, ezen túlmenően csak többletteljesítmény alapján járjon juttatás. Az indítványt a kormány nem támogatta. Szabó Lajos (MSZP) úgy vélekedett, hogy a plafontörvény be tudja tölteni feladatát. Tállai András szerint vágyálmak gyűjteményéről van szó.
   
Az adótörvények kapcsán Kóka János felszólította a kormányt: vonja vissza javaslatát, mert nem alkalmas a válság kezelésére, és terjesszen be olyan csomagot, ami segít Magyarországon. A Reformszövetség javaslata erre szerinte alkalmas. Tállai András azt mondta, maximálisan egyetért Kókával, ez nem válságkezelő program, hanem pótcselekvés, a foglalkoztatás növelésére, a stabilitás megteremtésére nem alkalmas. Molnár Albert (MSZP) egyebek mellett hangsúlyozta: az adócsomagban a bevételek és a kiadások egyensúlyban vannak, ezért a hiánycélt nem kell módosítani, s a csomag a későbbi növekedési pályát megalapozhatja. A Reformszövetség javaslatával szerinte az a baj, hogy megvalósíthatatlan elemek vannak benne, példaként az iparűzési adó megszüntetését, a gyors privatizációt említette.  
   
Nem tartotta általános vitára alkalmasnak a bizottság a társadalombiztosítási nyugellátás módosításáról szóló törvényjavaslatot sem, amely az adócsomaghoz hasonlóan 14 igen és 14 nem szavazatot kapott. Varga Ágnes, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese az öt intézkedést tartalmazó csomagot ismertetve elismerte: azok együttesen sem reformértékűek. Borsos József (Fidesz) úgy vélekedett, hogy a barkácsolás egyetlen célja, hogy rövid távon pénzt vegyenek ki a rendszerből. Így is finanszírozhatatlan, de alacsonyabb színvonalon - mondta.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Vállalkozás

HVG adókonferencia: újraírt adócsomag fehéren-feketén

A gazdasági válság következtében újraírt adócsomag részleteiről, a várható hatásokról a HVG Adózóna és a Conforg Kft. „2009. Adóváltozások” címmel indított ma háromnapos konferenciát Budapesten. A rendezvényen adószakértők és politikai döntéshozók vitatják meg, hogy a kormány új javaslatai nyomán valóban egyszerűsödik-e az adózás és fehérül-e a gazdaság.

Felgyújtották Melania Trump szobrát

Felgyújtották Melania Trump szobrát

Az önkormányzatokra tolja a döntést a kormány az airbnb-s lakáskiadásról

Az önkormányzatokra tolja a döntést a kormány az airbnb-s lakáskiadásról

Íme az új csúcs-Lexus, a felfrissített LS

Íme az új csúcs-Lexus, a felfrissített LS