szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió állam- és kormányfői a gazdasági nehézségekkel küzdő nem euróövezeti tagországoknak szánt hitelkeret növelését fogják szorgalmazni a héten tartandó csúcstalálkozójukon.

Az AFP hírügynökség által megszerzett dokumentumtervezet szerint a vezetők arra fogják utasítani az Európai Bizottságot és a pénzügyminisztereket, hogy "sürgősen vizsgálják meg annak az uniós pénzügyi keretnek a növelési lehetőségét, amely a fizetési mérleg problémákkal küszködő országok támogatására szolgál".

A dokumentumot a héten csütörtökön és pénteken tartandó csúcstalálkozón tervezik elfogadni. Az Európai Unió tavaly decemberben a korábbi több mint kétszeresére, 25 milliárd euróra emelte a nem euróövezeti tagok hitelkeretét.

Eddig Magyarország hívott le a keretből 6,5 milliárd eurót, Lettország 3,1 milliárdot kap, és Románia is kérni akar uniós hitelt. Ha más országok is igényt tartanak a hitelre, akkor nagyon gyorsan elfogyhat a 25 milliárd euró, írja a hírügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kelet-Európát egy segélyalap mentheti meg

A kelet-európai bankokat és országokat a pénzügyi válság veszélyeitől egy pénzügyi segélyalap, egy védőernyő mentheti meg, olyan, amelynek megteremtését Magyarország javasolta 240 milliárd dollár (180 milliárd euró) értékben – írja a washingtoni Brookings Intézet szakértője a The New York Times vasárnapi számában.

MTI Gazdaság

EBRD-elnök: Kelet-Európa nem omlik össze

Kelet-Európa legtöbb országa a súlyos recesszió ellenére sincs rosszabb állapotban, mint Nyugat-Európa, és valószínűtlen a pénzügyi-gazdasági összeomlás vagy a szuverén nem fizetővé válás a térségben, mondta kedd este Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma