szerző:
MTI

Az ipari termelés az idén januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,5 százalékos növekedést mutatott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint aggasztó az ipari rendelésállomány visszaesése és a részletek ismerete alapján rövid távon "semmi jó nem várható".

Az adatok megegyeznek a február elején közölt előzetes számokkal. Januárban az exportkereslet drasztikus visszaesése nyomán az ipari export 29,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten, miközben a belföldi értékesítés 5 százalékkal mérséklődött.

A KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 32,4 százalékkal esett vissza az idén az első hónapban, ezen belül az új exportrendelések 32,2, az új belföldi rendelések 33,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az összes ipari rendelésállomány 17,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Tavaly decemberben az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 19,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent, havi összehasonlításban 14 százalékkal esett vissza. Tavaly januárban a termelés a 2007 januárihoz képest 7,1 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index alapján 5,9 százalékkal emelkedett.

A januári exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene számottevően, 30,7 százalékkal visszaesett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyötödét adó járműgyártás kivitele 39,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év januárjában.

Az ipar januári belföldi értékesítése 5 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 15,6 százalékkal elmaradtak a 2008. januáritól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze. Januárban a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 25,8 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté (a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően) 22,3 százalékkal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,2 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál hidegebb időjárás hatására.

Az első hónapban a feldolgozóipari alágak többségében visszaesés volt megfigyelhető. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 28,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időpontjához képest. Az alágon belül a legnagyobb csökkenést a híradás-technikai berendezés gyártása szakágazatban regisztrálták. A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása - az alágak közül a legnagyobb mértékben - 42,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés mintegy nyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben, 7 százalékkal csökkent. A kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene 27,4 százalékkal emelkedett, a termelés bővüléséhez elsősorban a januári gázhiány járult hozzá.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozások körében 2009. januárban (a drasztikus termelés visszaesést követő 6,5 százalékos létszámcsökkenés mellett) 17,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos hónapjában. Az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett januárban, a legnagyobb mértékű volumencsökkenést a Közép-Dunántúlon (39,2 százalék) regisztrálták.

Elemzők aggasztónak tartják az ipari rendelésállomány visszaesését (Oldaltörés)


A KSH kedden közölte a januári ipari termelés részletes adatait, a fő számok ugyan nem térnek el az előzetesen közöltektől, de a részletek ismerete alapján az elemzők szerint rövid távon "semmi jó nem várható".

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint havi összehasonlításban a belföldi értékesítés húzta fel némileg a mutatót, e mögött azonban a gázkrízis miatt erőteljesebben növekvő, kisebb súlyú ágazatok bővülő termelése áll. A kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás például a gázhiány miatt erőteljesen, 22,3 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest. Az elemző ezért nem számít arra, hogy a növekedés tartós maradhat, a rendelésállomány drasztikus visszaesése miatt sem.

Aggasztónak nevezte az export továbbra is erőteljes szűkülését és úgy vélte rövid távon nem várható kedvező fordulat. A következő hónapokban Kondrát Zsolt hasonló ütemű ipari termelés visszaesésre számít, de úgy vélte, hogy az év második felében a világgazdaság élénkülésével javulhat a helyzet. Az év egészében az elemző 18 százalékos ipari termelés és 5,2 százalékos GDP csökkenést valószínűsít.

Hasonlóan vélekedett Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője is, aki kedvezőnek nevezte ugyan, hogy a havi mutató nem tükröz visszaesést, de úgy vélte egész évben 20-25 százalék között maradhat az ipari termelés csökkenése. A fejlett országokban ennél is nagyobb mértékű a recesszió, ott a mutatók alapján az ipari termelés a mintegy 5 évvel korábbi értékre süllyedt, Magyarországon a termelés "csak" a 2-3 évvel ezelőtti szintre csökkent - tette hozzá. Barcza György szerint 20 százalékos ipari visszaesés mellett a GDP 4-5 százalékkal zsugorodhat, de egyre inkább a pesszimistább várakozások tűnnek reálisabbnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: az ipari termelés 22,9 százalékkal csökkent

Az ipari termelés januárban az előzetes adatok alapján 22,9 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Második hónapja lassul a globális feldolgozóipari visszaesés

Egy teljes évi folyamatos gyorsulás után immár második hónapja lassul a világ feldolgozóipari teljesítményének visszaesési üteme az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított legújabb globális beszerzőmenedzser-index (PMI) tanúsága szerint.

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Négy autó ütközött össze a Kerepesi úton

Nem gondoltuk volna, hogy Orbán Viktor egyszer még migránsokkal dicsekszik

Nem gondoltuk volna, hogy Orbán Viktor egyszer még migránsokkal dicsekszik

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók