szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, megállt a nagyarányú tőkekivonás és visszatért a befektetők befektetési alapok iránti bizalma, miután februárban csak kismértékben csökkent az alapok összesített vagyona, és ezen felül új tőkét is vonzott a szektor - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A befektetési alapokba februárban összesen 16 milliárd forint tőke érkezett, a piaci mozgások azonban 57 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. Ennek eredményeként a magyar befektetési alapokban kezelt vagyon az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal, 2491 milliárd forintra csökkent februárban.

Az alapok összvagyonának 56 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok vagyona februárban 2,2 százalékkal csökkent. Ezen alapokból közel 2,5 milliárd forintot vontak ki a befektetők az elmúlt hónapban azon felül, hogy az alapok rossz piaci teljesítménye miatt további 30 milliárd forinttal csökkent vagyonuk.

Az intézményi befektetők visszatérő bizalmát jelzi azonban, hogy a zártkörű alapok vagyona a negatív külső hangulat ellenére tovább nőtt. A hónap végén az alapok összvagyonának 9 százalékát kezelték zártkörű értékpapír-alapokban, míg az alapok vagyona 3,9 százalékkal nőtt. Csak a zártkörű garantált és pénzpiaci alapok vagyona csökkent, míg leggyorsabban a zártkörű egyéb alap vagyona nőtt. A hónap végén az alapok összvagyona 219 milliárd forintot tett ki.

A 24 ingatlanalap vagyona 3,9 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 333 milliárd forint - az alapok összvagyonának 13 százaléka - volt. Az alapokból 5,3 milliárd forint tőkét vontak ki - ami a januári érték alig ötöde -, de az alapok vagyonát 8,3 milliárd forintos veszteségük is csökkentette. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona a hónapban 5,6 százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 63 milliárd forintot tett ki.

A BAMOSZ 25 tagja összesen mintegy 6000 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 2500 milliárd forintot befektetési alapokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

BAMOSZ: újra vonzóak a pénzpiaci alapok

A befektetési alapok összesített vagyona 2009. első hónapjában stabilizálódott, sőt kis mértékben nőtt, ami az elmúlt év végi tőkekivonási tendenciát követően nyugodtabb piaci magatartásra utal. A továbbra is negatív külső hangulat ellenére 7 százalékkal nőtt a részvényalapok vagyona.

MTI Gazdaság

Bamosz: az ingatlanalapok többsége nyílt végű maradt

Az ingatlanalapok többsége továbbra is nyílt végűként, négy pedig zárt végűvé alakulva, meghatározott futamidő és esetenként garantált hozam mellett folytatja működését – közölte Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Húsz százalékkal emeli az ápolók fizetését a kormány

Húsz százalékkal emeli az ápolók fizetését a kormány

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére

Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak

Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak