szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az AIG biztosítónak teljes egészében vissza kell fizetnie az adófizetőknek a vitatott jutalmakat, ezek összegével csökkentik a cégnek nyújtandó állami támogatást, közölte helyi idő szerint kedden Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.

Az ősz óta az életben maradásért küzdő AIG amerikai biztosítónál tavaly 73 vezetőnek fizettek ki 1 millió dolláros vagy annál nagyobb jutalmat, derült ki kedden a New York-i főügyész előzetes tájékoztatásából. Geithner kongresszusi vezetőknek írt levelében közölte: levonják a jutalmazásra kifizetett 165 millió dollárt a tervezett újabb, 30 milliárd dolláros állami támogatásból.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a kormány további erőteljes lépéseket tesz az AIG helyzetének rendezése érdekében. Ezt úgy kell végrehajtani, hogy csökkenjen a pénzügyi rendszert fenyegető kockázat mértéke, illetve minimalizálni lehessen az adófizetők veszteségét, írta.

A kormány eddig mintegy 180 milliárd dollár hitelt nyújtott az óriásbiztosítónak az életben maradáshoz, ezért cserébe 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban. Az AIG nem reagált az eseményekre, de Edward Liddyt, a cég vezérigazgatóját szerdán hallgatják meg a képviselőház pénzügyi bizottságában.

A kongresszus mindkét házának vezetői, republikánusok és demokraták egyaránt gyors fellépést, a jutalmak kemény megadóztatását helyezték kilátásba. Nancy Pelosi házelnök azt mondta, több bizottság dolgozik egy törvénytervezeten, amelyet talán már a héten el lehetne fogadni.

„Az ország dühös, én is dühös vagyok (...) ennek véget kell vetni, a megadóztatás az egyik út” - mondta Max Baucus, a szenátus pénzügyi bizottságának demokrata párti elnöke, aki rangidős republikánus társával 70 százalékos adót javasolt kivetni az állami segélyben részesített cégeknél kifizetett vezetői jutalmakra.

A jutalmakon túl szintén közfelháborodást keltett, hogy az AIG a szövetségi segély egy részét - egyes értesülések szerint a felét, 93 milliárd dollárt, más információk szerint 120 milliárd dollárt - más intézményeknek, köztük európai bankoknak juttatott. Hatalmas összegeket kapott a Goldman Sachs bankcsoport, ezen kívül több pénzintézet, egyebek mellett a Merrill Lynch és a Morgan Stanley vezetői is extra juttatásokban részesültek az AIG segélycsomagjából. A The Wall Street Journal egyenesen azzal vádolta meg a kormányt, hogy pénzmosásra használta az AIG-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az AIG megmentése megnyugtatóan hatott a világ tőzsdéire

Erősödéssel nyitották a szerdai kereskedést az ázsiai tőzsdék, s hasonló volt tapasztalható Európában is, miután előző nap nyereséggel zárt a New York-i értéktőzsde, illetve nyilvánosságra hozták az AIG amerikai biztosító megmentését célzó tervet.

MTI Gazdaság

Tőkét emelt az AIG Europe

Az AIG Europe S.A. 680 millió euró összegű tőkeemelést hajtott végre - jelentette be a biztosítótársaság hétfőn. Az AIG Hungary anyavállalata tőkeemelésének forrását teljes mértékben az AIG biztosítási tevékenységet folytató leányvállalatai biztosították.

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

Legalább a Nyugat-Balkánon stagnál a fertőzöttek száma

Legalább a Nyugat-Balkánon stagnál a fertőzöttek száma

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa