szerző:
MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) álláspontja egyértelmű, nevezetesen az, hogy alapvetően fontos a maastrichti szerződés betartása, a maastrichti kritériumok teljesítése az euró bevezetése kapcsán – közölte Miltényi Eszter, az Európai Központi Bank sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Portugáliáért felelős munkatársa.

Miltényi Eszter szerint a maastrichti kritériumok egyenrangúan fontosak, nevezetesen az infláció alakulására, az államháztartási deficit leszorítására, az államadósság csökkentésére és a hosszú távú állampapírok kamatainak konvergenciájára vonatkozó előírások betartása.

Kijelentette, hogy az EKB tartja magát a következőkhöz: a maastrichti teljes szerződés érvényes egy országnak az euróövezetbe való belépéséhez, ami azt jelenti, hogy az euró bevezetéséhez egyrészt szükség van a kritériumok numerikus teljesítésére, és az is szükséges, hogy fenntartható konvergencia valósuljon meg.

Az EKB sajtóosztályának munkatársa azokra a gondolatokra reagált, amelyeket Budai Bernadett kormányszóvivő kedden mondott az IMF-nek a gyors euró-bevezetésre vonatkozó elképzelésével kapcsolatban. Szerinte az IMF gyors euró-bevezetésre vonatkozó elképzelése olyan törekvés, amelyet Gyurcsány Ferenc is képviselt Brüsszelben, de ezt az uniós tagállamok többsége nem támogatja.

A kormány egyelőre sajtóhírekből ismeri a Nemzetközi Valutaalap gyors közép-európai euró-bevezetésre vonatkozó elképzelését, és erről csak akkor fogja kialakítani álláspontját, ha az IMF-jelentés tartalmát hivatalosan is megismeri – mondta Budai Bernadett., aki úgy véi, hogy nem lehet nem észrevenni, hogy ez olyan törekvés, amelyet Gyurcsány Ferenc is előterjesztett annak idején Brüsszelben.

Az Európai Központi Bankkal már sok egyeztetés folyt a tekintetben, hogyan lehetne felgyorsítani az euró bevezetését akár úgy, ahogy ez a mostani IMF-jelentés tartalmazza, „kvázi egyik napról a másikra”. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a tagállamok többsége nem támogatja ezt a megoldást, és a többségi álláspontot természetesen a magyar kormánynak is tudomásul kell vennie – mondta Budai Bernadett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Az IMF szerint azonnal be kéne vezetnünk az eurót

A bajba jutott kelet- és közép-európai országoknak meg kellene fontolniuk, hogy a nemzeti fizetőeszközüket felváltsák az euróval, még akkor is, ha ezzel formálisan nem csatlakoznának az eurózónához – javasolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

hvg.hu Gazdaság

Kell-e nekünk a gyors euró, avagy mikor lépünk be az ERM-II.-be?

Az elmúlt hetekben széleskörű vita bontakozott ki arról, hogy a pénzügyi válság hatásainak mérséklésére hogyan menekülhetnénk be mielőbb az eurózóna védőernyője alá. A 320 forintos euró látványát követő pánikroham elmúltával ez mintha már nem is lenne olyan sürgős.