szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szorosabb kínai-venezuelai gazdasági együttműködés keretében a két ország államfői szerdán Pekingben több gazdasági megállapodást is aláírtak, egyebek között a venezuelai olajszállítások növeléséről is megegyeztek.

Venezuela már most Kína negyedik olajszállítója és egyes tervek szerint 2015-ig a venezuelai olajszállításokat napi egymillió hordóra akarják növelni, a jelenlegi napi mintegy 330 ezer hordóról. Venezuela ezenkívül kínai tartályhajók és olajfinomítók építésében is együttműködik. Az OPEC-tag Venezuela a világ ötödik olajexportőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IEA: a vártnál jobban csökken a világ olajfogyasztása

A korábban vártnál jobban csökken a világ kőolajfogyasztása idén, de az OPEC eddig termeléscsökkentései nyomán a kínálat is szűkül. Így gyorsabban fogyatkozhatnak a kereskedelmi tartalékok a fejlett országokban, alátámasztva az árakat, jósolta havi jelentésében pénteken a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Ez utóbbi jóslattal a jelentés maga is hozzájárult a piac megszilárdításához: megjelenése után a Brent árvesztesége csökkent, a WTI már drágult.