szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újraindítja a rendszeres államkötvény aukciókat a piaci folyamatokra tekintettel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), április 23-ra három aukciót hirdet meg, és májustól rugalmasabb államkötvény értékesítési rendszert vezet be - közölte az ÁKK.

Az ÁKK továbbra is fenntartja a visszavásárlási aukciók márciusban kialakított rendszerét, amelyet államkötvény csereaukciók megrendezésével egészít ki, és a kisbefektetők részére új, inflációhoz kötött kamatozású államkötvényt bocsát ki.

A 2009. február 12-én már sikerrel alkalmazott gyakorlatnak megfelelően egy-egy 3, 5, illetve 10 éves hátralévő futamidejű államkötvényt kínál fel értékesítésre a kincstár. A meghirdetésre kerülő mennyiségek az indulásra tekintettel 5-5-5 milliárd forint összegűek. Az első alkalmat követően az ÁKK a korábban kialakult aukciós naptárhoz igazodva ismételten kéthetente, csütörtökön kíván államkötvény aukciókat rendezni.

Az ÁKK a pénzügyi válság miatt - és az IMF hitelcsomagjának odaítélése után - október végén, az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanság mérséklése, illetve megszüntetése érdekében függesztette fel a rendszeres kötvényaukciókat; azóta csak februárban tartottak egy kísérleti jellegű aukciót. A diszkont kincstárjegyek aukciói ugyanakkor szünet nélkül folytatódtak.

Március közepe óta heti rendszerességgel folynak a visszavásárlási aukciók - lehetőséget nyújtva az állampapírok eladására a másodlagos piac kiszáradása mellett is. Az MTI számításai szerint az ÁKK az év eleje óta mintegy 376 milliárd forint értékben vásárolt vissza magyar államkötvényeket.

A nemzetközi és a belföldi állampapír-piac helyzetére és az ott kialakult új tendenciákra tekintettel az ÁKK a korábbinál rugalmasabb aukciós rendszert alkalmaz a jövőben. Lehetőség nyílik majd arra, hogy az elsődleges forgalmazók az aukciót követő délutánon az aukción kialakult átlagáron az elfogadott ajánlataik arányában állampapírt vásároljanak. Az új rendszerben lehetőség lesz arra, hogy amennyiben a piaci igények jelentősen meghaladják az aukción elfogadásra került összeget, akkor további befektetők juthassanak államkötvényekhez.

Az államkötvény értékesítési aukciók újraindításával párhuzamosan az ÁKK továbbra is alkalmazza és rendszeresen meghirdeti az elmúlt időszakban sikeresen működött visszavásárlási aukciókat. A visszavásárlási aukciók révén ugyanis jelentősen mérséklődött az állampapír-piacon jelentkező eladási nyomás. Új fejlemény lehet ugyanakkor ezen a téren, a csereaukciók bevezetése, amelyeken a visszavásárlásra felajánlott állampapírokért cserébe a kibocsátó nem pénzt, hanem újonnan kibocsátandó államkötvényt kínál fel. Az első kötvény csereaukció meghirdetésére – a technikai-jogi feltételek megteremtését követően – várhatóan májusban kerül sor.

A közvetlen lakossági értékesítés javítása érdekében az ÁKK egy hosszabb távú, az esetleges tőkevesztést kizáró befektetési lehetőséget kínál a kisbefektetők részére, így májusban egy új állampapír, a Prémium Magyar Államkötvény forgalmazását kezdi meg. Az új, megközelítőleg három éves futamidejű államkötvény változó kamatozású lesz. Az aktuális - inflációhoz kötődő, 6 százalék kamatprémiumot tartalmazó - kamat meghatározására évente kerül majd sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Háromhónapos szünet után sikeres államkötvény-aukció

Háromhónapos szünetet követően az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A meghirdetett összeget az elsődleges forgalmazók mindhárom kötvény esetében túljegyezték, a tervezett összegben bocsátották ki a kötvényeket.

MTI Gazdaság

Az államkötvény kibocsátás felújítására javulhat a forint

A közép-európai piacokon csütörtökön a csehországi 25, vagy esetleg 50 bázispontos kamatmérséklés valószínűsége kelt figyelmet. A prágai központi bank a várakozások szerint inkább csak 25 bázispontos kamatmérséklést hajt végre, majd az év hátralévő időszakában lépését megismétli, tekintettel a koronának az elmúlt hat héten bekövetkezett gyors gyengülésére.

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni