szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint az év végére 285 forint körül lesz az euró árfolyama. Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön úgy vélekedett: a Bajnai-program alkalmas arra, hogy visszatérjen az ország fizetőképessége iránti bizalom.

A bankár közölte: a kormány reálisan méri fel a helyzetet, programjára nem jellemző az elmúlt tíz év költségvetési „alul-felül tervezése”. Csányi Sándor szerint elérhető, hogy az euró árfolyama a 280-295 forint közötti sávban mozogjon, és a befektetők elhiggyék, ennél jelentősebb elmozdulás nem várható.

A forint jelentős esése az elmúlt hónapokban annak is következménye volt, hogy korábban túlértékelt volt a magyar fizetőeszköz. Az euró 230 forint körüli árfolyamát mesterségesen tartotta fenn a magas jegybanki alapkamat – mondta a bankvezető, aki már tavaly is a 260-270 forint körüli árfolyamot tartott volna reálisnak.

Szerinte ha a forintot ezen a szinten érte volna a válság tavaly októberben, akkor az árfolyam kevésbé mozdult volna ki. Csányi Sándor úgy vélekedett, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem folytatott megfelelő monetáris politikát.

A jegybanktörvény sem szabályozza megfelelően a monetáris politikát, mert az lehetetlen, hogy egy ilyen testület kizárólag az infláció alapján döntsön – mondta az OTP vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

OTP: beszáll az EBRD - ígéri Csányi

Az OTP csoport jó úton halad, hogy megvalósítsa idei 150 milliárd forintos profittervét, nem vesz igénybe állami tőkejuttatást, de áprilisra várhatóan megköt egy megállapodást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), és ez tovább erősíti tőkepozícióját - mondta Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Feljelentették Demeter Szilárdot a holokausztozó írása miatt

Feljelentették Demeter Szilárdot a holokausztozó írása miatt