szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) elnöke, Thomas Mirow és a WAZ ügyvezető igazgatója, Bodo Hombach bejelentette, hogy partnerséget kötöttek, amelynek keretében a pénzintézet 40 millió eurós befektetéssel támogatja a német kiadóvállalat közép- és kelet-európai tevékenységét.

Az EBRD és a WAZ Media Group összefogásának célja, hogy a 40 millió eurós (mintegy 12 milliárd forintos) támogatással továbbfejlesszék a politikailag és gazdaságilag független médiát a térségben. A banknál úgy vélik, hogy a WAZ tevékenysége elősegíti a magas minőségű, professzionális és független média megerősödését a térségben. Továbbá a hagyományos médiába való befektetés mellett mind a WAZ, mind az EBRD hangsúlyozza az internet fontosságát Kelet-Európa fenntartható gazdasági fejlődésében, különösen a mobilszolgáltatásokon és az online vállalkozásokon keresztül.

A WAZ Media Group – többek között a HVG és a hvg.hu többségi tulajdonosa is – stratégiájának fókuszában a kelet-európai médiaipar áll, ahol további terjeszkedést tervez. „A magas minőségű tartalmakat előállító, független médiumok segítenek megerősíteni a demokráciát és felépíteni a tudásalapú gazdaságot, ami igen fontos az érintett országok jövője szempontjából” – fejtette ki Thomas Mirow, az EBRD elnöke.

Bodo Hombach, a WAZ Media Group ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az EBRD által támasztott szigorú feltételek a korrekt kereskedelemmel kapcsolatban, az átláthatósághoz való ragaszkodás és a korrupció elleni elkötelezettség fontos elemek a saját elkötelezettség és önellenőrzés megerősítéséhez, különösen egy médiavállalat számára. A média, amely viselkedési példával szolgál mások számára, köteles szigorúan vizsgálni önmagát is. Nincs ebben jobb és tapasztaltabb partner az EBRD-nél, ami legalább olyan fontos a számunkra, mint a pénzügyi támogatás – hangsúlyozta Bodo Hombach.

Az EBRD első lépésben 20 millió eurót fektet be az Ost Holdingba, amely Bécsből igazgatja kelet-európai médiaérdekeltségeit, további 20 millió eurót pedig tartalékoltak a későbbi tőkeemelésekhez. Ezzel támogatnák a nyomtatott sajtó piacát a Balkánon és Oroszországban, de az online és a mobil szektort is fejlesztenék. A WAZ Media Group megerősítette, hogy kiterjeszti működését a régióban. A partneri kapcsolat további hét évig biztosan fennáll, majd legfeljebb 15 év után szűnik meg.

Ez az első eset, hogy az 1991-ben alapított bank belép a nyomtatott média iparágába. Az intézményt azért hozták létre, hogy a volt szovjet tagországoknak és a keleti blokk egykori országainak (összesen 29 államról van szó) segítsen működőképes piacgazdaságot és kellően stabil demokráciát létrehozni. A bank magát a "változás katalizátoraként" jellemezte. Együttműködése a WAZ-csoporttal különösen kézenfekvő, mivel a két félnek közös érdekei vannak a régióban.

A WAZ Media Group egyike Európa vezető médiavállalatainak: 33 napi-, és 18 hetilapot ad ki, emellett érdekelt több mint 170 magazinban, tévécsatornákban és rádióállomásokban. Németországon kívül Ausztriában, Szerbiában, Horvátországban, Macedóniában, Bulgáriában, Romániában, Magyarországon és Oroszországban vannak érdekeltségei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bátor újságírókat keresnek

A WAZ Médiacsoport és a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) idén első alkalommal ítéli oda a WAZ-IFJ díjat az újságírói bátorságért (röviden a Bátorság Díjat).

Meglepetés androidosoknak: több új funkció is érkezik még idén a telefonokra

Meglepetés androidosoknak: több új funkció is érkezik még idén a telefonokra

Havi 111 ezer forintot költött egy átlagos magyar, mielőtt ideért a válság

Havi 111 ezer forintot költött egy átlagos magyar, mielőtt ideért a válság

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája