Tetszett a cikk?

A Könyvfesztiválon még péntek délután, kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Millenáris parkban a most megjelent A jelen a jövő múltja című gazdaságpolitikai tanulmánykötetet. A kötet egyben a bő fél éve elhunyt egyik szerzőnek, Antal László közgazdász professzornak állít emléket.

A járatlan utak – járt úttalanságok alcímet viselő könyv az Akadémiai Kiadó háromrészesre tervezett Gazdaságpolitikai kerekasztal sorozatának második kötete. Az első kötet tavaly jelent meg, a harmadik – a szerzők reményei szerint – jövőre fog. Mint az a könyv hátoldalán olvasható utószóban olvasható: „Magyarországon hagyományosan és sajnálatos módon az elmúlt évtizedben is, a gazdaságpolitika sokszor a jövő generációit megterhelve választja a könnyebb utat. […] Számos zsákutca, úttévesztés, úttalanság után ideje lenne megtalálni a jobb jövőbe vezető utakat, fejlődési pályákat.”

Muraközy László közgazda, a Debreceni Egyetem Közgazdaságtan Tanszékének 1989 és 2008 közötti vezetője, a Gazdaságpolitikai kerekasztal sorozatszerkesztője a szeptemberben elhunyt idősebb pályatársra, A jelen a jövő útja társszerzőjére, Antal Lászlóra emlékezett meleg szavakkal. Antal László mindig azt nézte, hogy mi az adott helyzet, nem csodákat tett, hanem reformer volt – fejtette ki Muraközy.

Király Júlia, Muraközy László
© Stiller Ákos


Ugyancsak Antal László emléke előtt hajtott fejet Csaba László közgazdaprofesszor. A Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára azt mondta: a rendszerváltás után sokan fanyalogtak Antal munkásságát nézve. Nem volt iskolateremtő, mint például Heller Farkas, „de sokunk gondolkodását meghatározta”. Elkerült Debrecenbe, ahol otthonra lelt: „a rónasági tájon újat tudott alkotni”. Egykori mentoráról Csaba László úgy nyilatkozott: ösztökélt tanítványait arra, hogy ne legyenek szekértáborok szerint szakadjanak szét, hogy ne kedvenc mozgalmukért, hanem az országért dolgozzunk. Antal irtózott a „nagy rángatózásoktól, a forradalmi átalakításoktól, a tuti megoldásoktól”, az aktuális, pillanatnyi helyzeten túlmutató trendeket kereste. Mint Csaba László emlékező szavaiból kiderült, Antal László rámutatott a fenntarthatónak tartott fejlődés fenntarthatatlansága és arra, hogy a gazdasági növekedés a vártnál kisebb lesz. „Mindig ösztökélt minket a fölvetéseivel” – tette hozzá. „Személyiségében, gondolataiban nagyon hiányzik nekünk. Megpróbáljuk az ő kritikai gondolkodásmódját továbbvinni, semmilyen tekintélyt el nem fogadni” – zárta emlékező szavait a CEU professzora.

Az emlékezés fonalát Muraközy László vette vissza: „Antal László úgy tudott megdicsérni minket, hogy közben az egész tanulmányunkat át kellett írni.”

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Király Júlia rámutatott: válság van. Ha volt igazi válságszakértő közgazda, Antal László az volt. Tavaly márciusban már látható volt a válság, de a részletek nem. Azt lehetett hinni, hogy működőképes marad az ország. Ma már tudható, hogy elkerülhetetlen volt, amibe Magyarország belezuhant. „Ez a recesszió nem lokális, hanem nagyon is globális. Amíg az Egyesült Államokban a házárak nem mennek föl, addig Németország nem éri el a mélypontot és addig Magyarországon sem várható a kilábalásnak még a kezdete sem” – mutatott rá a világválság összefüggéseire a rendre biciklivel közlekedő jegybanki alelnöknő.

Magyarország finanszírozásával kapcsolatban Király megjegyezte: „nagy nehézségekbe ütközik”. Míg a nálunk szerencsésebb országokban lehet a Keynes-féle terápiát alkalmazni, nálunk ez nem megy. Hozzátette: a reformok elmaradásának most érezzük meg igazán a következményeit.

A most megjelent kötetről Király úgy fogalmazott: nem adja meg „az egy tuti igaz receptet” a kilábalásra. Egy hónappal ezelőtt a könyv szerzői arra jutottak, hogy „talán ez az ország mégsem megy csődbe” és megtalálja a válságból a lehetséges kiutat – zárta gondolatait a jegybankalelnöknő.

Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja, az MTA Gazdaság- és Jogturományok Osztályának elnöke, könyv társszerzője a kötet kétségkívül legismertebb tanulmányával kapcsolatban azt mondta: Bokros Lajos – a szerzők közül egyébként az egyetlen élő, aki nem volt jelen a kerekasztal-beszélgetésen – a populizmus közgazdaságtudományi változatát írta le.

Muraközy a volt pénzügyminiszter tanulmányáról azt mondta: általánosan fogalmaz, Török Ádámé viszont – kifejezetten egy adott témára, a felsőoktatásra fókuszálva – részletesebb. Úgy folytatta: lényegesen jobban állna az ország, „ha az elmúlt hét évben a gazdasági vezetés csinált volna valamit”. „Nekünk Mohács kell” – idézte Muraközy Adyt, majd a magyar mentalitást jellemezve Ady A perc-emberkék után című, 1913-as verséből idézett, hangsúlyozva annak ma is aktuális voltát:

Otthon bolondját járja a világ, / Majmos, zavaros, perces, hittelen, / Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn, / Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Elhunyt Antal László

Hatvanöt éves korában elhunyt Antal László közgazdász, aki a rendszerváltás idején közreműködött az Új Márciusi Front megalakításában. Az 1994-es, 1998-as és 2006-os parlamenti választásokon a Szabad Demokraták Szövetsége országos listáján szerepelt.

MTI Gazdaság

Draskovics Tibor és Antal László a nyugdíjreformról

A nyugdíjreformhoz kapcsolódó elkerülhetetlen döntéseket 2007 végén, 2008 elején meg kell hozni, megjelölve a bevezetés dátumait – mondta Draskovics Tibor az Államreform Bizottság vezetője a Pénzügykutató Zrt. által szervezett nyugdíjkonferencián szerdán.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Antal László reméli, hogy nem lesz adócsökkentés 2009-ben

A múlt év kedvezőtlen öröksége nyomán az idén 2-2,5 százalékkal, valószínűleg 2,3 százalékkal nő a GDP, az átlagos infláció 6 százalékra csökken, ez a Pénzügykutató Zrt., új konjunktúra jelentésének két legfontosabb eleme – mondta Petschnig Mária Zita, az intézet főmunkatársa.

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"