Tetszett a cikk?

Mind az áfaemelés, mind a kiadáscsökkentés tovább mélyítheti a recessziót, a kormány által ígért adóátrendezés pedig inkább adóemelés lesz – mondta Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója az mfor.hu-nak adott interjújában. Mindezzel együtt azonban úgy véli, bár a Bajnai-csomag jobb, mint a 2006-os konvergenciaprogram, az idei 3 százalékos hiánycél nem tartható. Vagy új megállapodást kell kötni az IMF-fel, vagy újabb megszorításokra lesz szükség.

Mind az áfaemelés, mind a kiadáscsökkentés tovább mélyítheti a recessziót – mondta Hamecz István az mfor.hu-nak adott interjújában. Mivel idén akár 6 százalékos is lehet a visszaesés, nem tartja szerencsésnek olyan intézkedések meghozatalát, amelyek tovább növelhetik a recessziót – vélekedett, de hozzátette: ilyen válságos időkben nincs jó megoldás, mindenképpen számolni kell kockázatokkal. Ebből az ördögi körből véleménye szerint úgy lehetett volna kikerülni, ha az IMF-megállapodás nem sikerül ennyire katasztrofálisan rosszra.

Hamecz úgy véli: sokkal jobb lett volna, ha októberben a hiánycélt nem egy fix számra állítják be, hanem egy ciklikusan változó hiánycélra építik az egész stratégiát. Ez esetben, ha a recesszió mélyülése miatt romlik az egyensúly, akkor semmit sem kellene tenni a deficittel. A jelenlegi IMF-megállapodás alapján azonban minden kockázatos: a kiadáscsökkentés és az adóemelés is.

© Molnár Anikó
Hamecz szerint sem az idei, sem a jövő évi hiánycélok nem teljesülnének csak a már bejelentett intézkedések mellett, ezért vagy el kell érni az IMF-nél a hiánycél módosítását, vagy újabb megszorító lépéseket kell hozni. Azt nehéz megbecsülni, hogy enélkül meddig kúszhat fel a hiány, de idén akár 4 százalékig is felmehet – mondta.

A Bajnai-csomagban meghirdetett adócsomagról összességében úgy vélekedett: a számok alapján úgy tűnik, a kiigazítási rész önmagában nem elég a költségvetési hiány szinten tartására. Ezért az adóátrendezés valójában inkább adóemelés lesz.

A mostani csomag azonban abból a szempontból jobb, mint a konvergenciaprogram, hogy vannak benne kiadáscsökkentő lépések és néhány strukturális elem is, amelyek főleg a nyugdíjrendszerhez kapcsolódó intézkedések. A Bajnai-csomagnak van egy kényszer része, amelynél nem nagyon volt választás, míg a másik felében azok a preferenciák érvényesülnek, amelyek idáig is szerepet játszottak a gazdaságpolitika alakításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Hamecz István: "A Valutaalap nem hagyja elsüllyedni Magyarországot"

A jelenlegi kormány hiteltelen,l-állítja az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Ugyanakkor sem a kormány, sem a jegybank nem képes hatékonyan kezelni a kialakult válságot. Hamecz, aki Járai Zsigmond elnöksége idején az MNB ügyvezető igazgatója volt, bízik benne, hogy a Valutaalap nem fogja hagyni elsüllyedni Magyarországot. Az OTP papírok halmozottan hátrányos helyzetben vannak, miközben a jegyzésnek semmi köze a bank valós helyzetéhez.

hvg.hu Vélemény

Járai: "alapvető a pénzéhes magyar bankárok felelőssége"

Az Orbán-kormány első pénzügyminisztere szerint a kiadáscsökkentés még mélyebb gazdasági visszaesést eredményez majd. Ugyanakkor sokkal drasztikusabb programokra van szükség, fele ennyi minisztériumra és állami alkalmazottra, az állami vezetők fizetését pedig egymillió forintban kellene maximálni. Járai Zsigmonddal beszélgettünk.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Hamecz: sokan szenvedték meg a Soros Found spekulációját tavaly

Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint a Soros Fund tavaly októberi támadása az OTP papírok ellen sok kisbefektetőnek is komoly károkat okozhatott, az ügylet fényében érdemes lenne alaposan megvizsgálni a forint elleni akkori támadásokat is.