A kormány bankgaranciával segíti az élelmiszeripari cégeket

A kormány 30 milliárd forintos bankgarancia programmal kívánja segíteni a válság miatt nehéz helyzetbe került élelmiszeripari vállalkozásokat - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

  • MTI MTI
A kormány bankgaranciával segíti az élelmiszeripari cégeket

A június 1-én életbe lépő - 90 százalékos állami kezességgel megerősített - intézkedés a kereskedelmi bankokat kívánja ösztönözni arra, hogy hitelezésükkel segítsék az élelmiszerfeldolgozó cégek működőképességét. A pénzintézetek ezzel hozzájárulhatnak a társaságok versenyképességének növeléséhez, illetve munkahelyeik megtartásához - fűzte hozzá. Kiemelte: a program alapvetően a nagyobb vállalkozásoknak nyújt hatékony segítséget, mivel a legfeljebb öt évre felvehető hitel minimális  összege 200 millió forint, míg a legnagyobb összege 2,5 milliárd forint lehet.

A kormányszóvivő kifejtette: a bankgaranciát azok az élelmiszeripari kis- és nagyvállalkozások igényelhetik, amelyek egyebek mellett hús-, zöldség-, és gyümölcsfeldolgozással, valamint -tartósítással, továbbá tejtermék, vagy pékárú előállítással, illetve bortermeléssel foglalkoznak. Kiemelte: a program összesen 37 milliárd forintos forgóeszközhitel felvételét teszi lehetővé, amiből a vállalkozások megvásárolhatják a termeléshez szükséges eszközöket, kifizethetik a társaság fenntartásához szükséges költségeket, így például az elmaradt közüzemi számlákat és béreket.

A cégeknek a kereskedelmi bankokhoz kell benyújtaniuk hitelkérelmüket, míg bankgarancia igényüket - a pénzintézetek döntését követően - a Magyar Fejlesztési Bankhoz kell eljuttatni - mutatott rá a kormányszóvivő. Budai Bernadett emlékeztetett arra: a kabinet 2008 novemberében meghirdetett válságkezelő és gazdaságélénkítő csomagja mintegy 1400 milliárd forintos forrást juttathat közvetlenül a vállalkozásokhoz, és ebből jelenleg már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a magyarországi cégeknek.


Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Nem félünk eléggé

Drámaian nő a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. Lépni kell! Nem csak a józan üzleti megfontolás, hanem a jogszabályoknak való megfelelés érdekében is.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.