szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány kiadáscsökkentései és adómódosításai stabilizálják a forintot, és megnyitják a kamatcsökkentés lehetőségét - idézte Bajnai Gordon miniszterelnököt a Bloomberg hírügynökség.

A mostani kormány "sokkal stabilabb", mint az előző volt, mert stabil parlamenti többség van mögötte, és "ha elvégzi házi feladatát a költségvetési politikában, előre látható, következetes, megbízható, körültekintő és növekedést támogató lépéseket tesz, akkor az eredmény alacsonyabb kamatszint lehet, együtt a forint stabilizálódásával reális szinten" - idézte a hírügynökség a kormányfőt.

- A forintnak olyan szinten kell stabilizálódnia, amely nem veszélyezteti a külföldi valutában jegyzett kölcsönöket törlesztő magánszemélyeket vagy a magyar bankrendszert. Szerencsére a forint jelenleg kényelmesen olyan szinten van, ahol ezek a veszélyek nagyrészt csökkentek - mondta a miniszterelnök.

A kormány az adóterhet a munkáról a fogyasztásra és a vagyonra akarja átterelni, a munkahelyek megőrzése és Magyarország versenyképesebbé tétele végett, magyarázta Bajnai. Az adórés - a nettó fizetés és a bruttó bér plusz a munkáltatói járulékok különbsége -  8 százalékponttal 46 százalékra csökken. A Magyarországgal munkahelyekért és beruházásokért versengő keleti EU-tagországok átlaga 43 százalék körül van, idézte a kormányfőt a Bloomberg.

- Az utóbbi húsz év legnagyobb adóreformját, a munkára rakodó adó legnagyobb csökkentését hajtjuk végre - mondta Bajnai Gordon. A kormány sok további változtatást is tervez, közte "a pénzügyi piaci szabályok korszerűsítését és a kötvénypiac felélénkítését". Az európai parlamenti választásokon várt ellenzési győzelem nem rendíti meg eltökéltségét.

- Nem lehet ítéletet mondani erről a kormányról az európai parlamenti választások idejéig, alig több mint másfél hónap után, amikor úgy döntöttünk, hogy meghozzuk a legnépszerűtlenebb intézkedéseket mindjárt az elején, azokat, amely feltétlenül szükségesek a magyar gazdaság javulásához - mondta a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem döntött az alapkamatról a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem tárgyalt a jegybanki alapkamat változásáról hétfői ülésén, a gazdasági és pénzügyi folyamatokat tekintette át – közölte a testület az MNB honlapján.

MTI Gazdaság

Kamatcsökkentés Oroszországban, Lettországban

Szerdán az orosz központi bank és a lett jegybank is mérsékelte irányadó kamatát. Az orosz bank a refinanszírozási kamatot, mely kamatot a központi bank számít fel a kereskedelmi bankok számára folyósított hitelek után, 12 százalékra csökkentette az eddigi 12,5 százalékról csütörtöktől kezdődően, míg a lett központi bank alapkamatát - a szerdai bejelentés szerint - 5 százalékról 4 százalékra vitte le május 24-től.

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét