szerző:
MTI

Az MNB felügyelőbizottsága korábban megállapította, hogy nem összeférhetetlen a jegybankelnöki pozíció a ciprusi cégben lévő szerepével - közölte Simor András jegybankelnök Mádi László fideszes képviselőnek az elnök ciprusi cégét firtató kérdésére.

Már mindent elmondott a cégéről és azt is bejelentette, hogy felfüggeszti a cég tevékenységét - mondta Simor András.

Babák Mihály (Fidesz) Simor Andrásnak a Zeneakadémia egyik vezető testületében betöltött pozíciója utáni - ismertetése szerint - havi 1 millió forintos juttatásáról érdeklődött, míg Tállai András (Fidesz) arra várt választ, hogy a jegybankelnök gondolt-e a lemondásra.

Simor András elmondta, hogy a Zeneakadémiától egy fillér jövedelmet sem vesz fel, az említett 1 millió forint nem havi, hanem éves juttatás, amelyet teljes egészében az intézményt segítő alapítványnak utal át. Külföldi befektetéseiből származó jövedelme után pedig megfizette az adót.

A jegybank elnöke hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén jelentette be: értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd megszünteti a társaságot, a befolyó pénzt pedig hazautalja. Simor András ezt Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselőjének azonnali kérdésre közölte.

"Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak" - mondta Simor András a válaszában.

A bejelentést megelőzően a parlamentben Szijjártó Péter (Fidesz) arról beszélt: az emberek joggal várnak választ arra, mi lehet az a gazdasági tevékenység, amelyhez egy Magyarországon élő embernek Cipruson kell bejegyeznie a cégét. Az ellenzéki politikus azt a kérdést is feltette, hogy a jegybankelnök miért teszi át - egy rendkívül nehéz időszakban - majdnem 900 millió forintját egy magyarországi alapkezelőből egy Cipruson bejegyzett cégbe.

Simor András kifejtette: "a személyemet ért támadások (...) közvetetten képesek veszélyeztetni a független jegybank hitelességét is". Ciprus nem adóparadicsom, "tőlem pénz az országból ki nem áramlott", azok a befektetési jegyek pedig, amelyeket Szijjártó Péter említett, korábban is külföldön voltak - tette hozzá. (E mondat elhangzásakor az ellenzéki oldalról hangos nevetés hallatszott.) "Az lett volna méltatlan, ha jegybankelnöki kinevezésemmel egyidejűleg megváltoztatom azt a befektetési portfóliót, amit kialakítottam, hiszen azzal is lehet érvelni, hogy ha a jegybankelnök állampapírban tartja a pénzét, akkor abban érdekelt, hogy magasan tartsa a kamatokat" - fogalmazott.

Simor András a parlamentben közölte: kéri a Ház segítségét, hogy a jövőben olyan vagyonnyilatkozat-formanyomtatványok szülessenek, amelyekben a nyilatkozattevők teljes körűen, részletesen és transzparensen bevallhatják vagyonukat. "Így el lehetne kerülni, hogy a nyilatkozatot kitöltők méltatlan helyzetbe kerüljenek" - vélekedett.

Simor András hétfőn, egy újságírónak tartott háttérbeszélgetésen arról is szólt: a tulajdonában álló külföldi társaság Cipruson, az Európai Unió egyik tagállamában van bejegyezve, de már nem offshore cég, ugyanis 2004 óta Ciprus az unió tagja és ezáltal megszűnt adóparadicsomnak lenni.

A jegybank elnöke aláhúzta: a mostanában a sajtóban vitatott mintegy 800 millió forintos befektetése, amelyet egyik külföldön bejegyzett cégből egy másik külföldön bejegyzett alapkezelőhöz utalt át, szintén korábbi, külföldön keletkezett jövedelmeiből származott. A háttérbeszélgetésen nyomatékosította: "Magyarországról semmilyen jövedelmet nem utalt át külföldre". Aláhúzta: azért tartotta kint befektetését, hogy "a vagyonkezelői döntésektől távol legyen" és az egyedi befektetésekről ne ő döntsön.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Simor elismerte: ciprusi cégébe rakta át a százmilliókat

Simor András a törvénynek megfelelően, az előírt tartalommal, tényleges vagyoni viszonyait feltüntetve tett eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének - szögezte le közleményben a jegybank sajtóosztálya miután a Fidesz sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a jegybank elnökének vagyonnyilatkozatai alapján nem tudni mi lett mintegy 900 millió forintnyi vagyonának sorsa.

HVG Itthon

Simor cégügyei: hova tűnt 800 millió a vagyonnyilatkozatból?

Túladott magyarországi cégén Simor András jegybankelnök, ciprusi vállalkozása pedig egy vagyonkezelő nevén szerepel – tudta meg a HVG. A titokzatos limassoli Trevisol Management Ltd. lehet a kulcsa annak is, hová tűnt több mint 800 millió forint a bankár vagyonnyilatkozatából.

MTI Itthon

Offshore-ügyek: Bajnai és Simor mondjon le - követeli a Fidesz

Lemondásra szólította fel Bajnai Gordon miniszterelnököt és Simor András jegybankelnököt a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor szerint a kormányfőnek és a jegybankelnöknek azért kell távoznia, mert elkerülték a magyarországi adófizetési kötelezettséget.

MTI/hvg.hu Itthon

Simor vagyonát vizsgálnák a HVG cikke nyomán

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank elnöke ellen a Fidesz, hogy kiderüljön miért csökkent egy év alatt "közel 900 millió forinttal" Simor András vagyona, és ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök offshore cégével - jelentette be Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Vádalkut kötött az ügyész a Kuciak-gyilkosság kulcsfigurájával

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

A szuperkötvény elbújhat: busásan fial az albérletek kiadása

A szuperkötvény elbújhat: busásan fial az albérletek kiadása

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után