szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Munkahelyek millióit lehetne teremteni a megújuló energiába fektetett beruházások növelésével, az ENSZ iparfejlesztési szakértői szerint.

„Világszerte 2,3 millió ember talált már munkát a megújuló energia-szektorban, pedig a globális energiatermelés csupán 2 százaléka származik ebből a szektorból” – mondta kedden Kandeh Yumkella, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezet (UNIDO) igazgatója az UNIDO bécsi konferenciájának megnyitó előadásában, amelyet az ENSZ Nobel-békedíjas Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (ICCP) elnökével, Radzsenda Pacsaurival közösen tartott.

Pacsauri szerint át kell szervezni a világgazdaságot. „Mi más lehetne a megfelelő módszer erre, mint az energiahatékonyság növelése, ami teljesen új munkapiaci szektort hoz létre, és mi más lehetne alkalmasabb erre, mint a megújuló energia használatának ösztönzése, ami ugyancsak állások tömegét teremti, és fenntartható megoldást kínál az energiaproblémákra” – vélekedett Pacsauri.

Az energiaügyet a munkanélküliség emelkedésével járó gazdasági válság összefüggéseiben elemző konferencia más előadói aláhúzták az „energiaügyi társadalmi igazságosság” fontosságát is, tekintve, hogy a világon 1,6 milliárd embernek nincs hozzáférése vezetékes áramhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A lakosság támogatná a megújuló áramtermelést

Támogatná a lakosság a megújuló energia forrású erőművek építését Magyarországon az energiainfo.hu portál és a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet legújabb felmérése szerint. Ugyanakkor a válaszadók megosztottak az atomerőmű bővítését illetően.

hvg.hu Tech

Szélenergiával működhetne New York városa

Elkészült az első világméretű tanulmány, amely azt vizsgálja: milyen hatékonyak lehetnének a több ezer méter magasságban telepített szélfarmok, írja a Wired. A hetvenes évek ötleteit felfrissítve működőképes energiagyűjtőket készíthetnénk, de kétségkívül nem hagyatkozhatunk csupán ezekre, állítják a szakértők.

hvg.hu Tech

Iható vizet csinálhatunk a levegőből

Német kutatók bebizonyították: egy berendezéssel könnyen ki tudjuk nyerni a sivatagi levegőből a nedvességet. Maga a rendszer megújuló energiaforrásokkal működik és önműködő, írja a Science Daily.

hvg.hu Tech

Az alternatív energia helyzete Magyarországon

Ötletekben nincsen hiány, a technológia napról-napra fejlődik, s hazánk esetében is komoly potenciál rejlik a különböző módszerekben, mégis, a megújuló energia felhasználása egy-két nagyobb bejelentést leszámítva kiszámíthatatlanul, és rögös úton halad. A kihívásokat főként a törvényi szabályozás és a gazdasági háttér terén kell keresnünk.

MTI Tech

Elkészült a megújuló energia alkalmazásának jogi környezete

Az idén sikerült megteremteni a megfelelő jogi környezetet ahhoz, hogy 2020-ra Magyarország 13 százalékra növelhesse a megújuló energia arányát a teljes energiafelhasználásban - mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) környezetgazdasági szakállamtitkára egy konferencián csütörtökön Budapesten.

Németh Szilárd megtekintette, hogyan hőmérőzik a hadapródokat Debrecenben

Németh Szilárd megtekintette, hogyan hőmérőzik a hadapródokat Debrecenben

Az agilitás a jól bevált munkahelyi közösségeket is felrázza

Az agilitás a jól bevált munkahelyi közösségeket is felrázza

Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója

Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója