szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múlt héten a devizapiacon történtek érdekes változások: a hosszú ideje szinte mozdulatlan svájci frank erőteljesen gyengült a vezető devizákkal szemben, amely természetesen nem maradt válasz nélkül. A kelet-európai devizák kivétel nélkül erősödni kezdtek. Mire figyeljünk a héten?

A múlt héten nem történt elmozdulás a trendekben, ennek következtében a befektetők továbbra sem tudnak trendekre alapozva nyereséget elérni. Jellemzően emelkedtek a részvénypiacok, de ez csak arra volt elég, hogy továbbra is oldalazásban maradjanak a vezető indexek. Sem a korábbi csúcsok, sem a fontos támaszszintek nem dőltek meg.

A részvénypiacok továbbra is oldalaznak, a devizapiacon viszont történtek érdekes dolgok: a hosszú ideje szinte mozdulatlan svájci frank erőteljesen gyengült a vezető devizákkal szemben, mivel a svájci jegybank a többszörös szóbeli intervenció után szabadpiaci műveletekkel is beavatkozott a frank gyengítése érdekében. A frank gyengülése természetesen nem maradt hatás nélkül, mivel a kelet-európai devizák kivétel nélkül erősödni kezdtek, közülük is kiemelkedő teljesítményt mutatott a forint. Többször is átlépte a 275-ös szintet az euróval, illetve a 180-as szintet a svájci frankkal szemben, de egyelőre ezekről a szintekről gyorsan visszapattan a jegyzés. A forint árfolyamát tehát továbbra is a nemzetközi trendek határozzák meg. A hazai események csak annyiban voltak hatással az árfolyamra, hogy nem dolgoztak a nemzetközi trendek ellen.

Devizapiac

Az EUR/USD kereskedésében nem történt érdemi változás. Kissé csökkenő volatiltás mellett maradt az oldalazó trend.
Nincs is ok, amiért a keresztárfolyam jelentősen kilengene, mivel a gazdasági helyzet igen hasonló az Atlanti-óceán két partján, a kamatszintek, és a várható gazdasági tendenciák sem mutatnak érdemi különbséget. Ebből következően csak akkor várunk döntő változást, ha az előbb felsorolt körülmények közül egy, vagy több jelentős mértékben változik. Erre azonban a közeljövőben nem lehet számítani, így feltehetőleg a keresztárfolyam is mered a kialakult 1,38-1,42-es sávban.

A hazai piacon a forint újra a 275-ös szint támadására készült az euróval szemben. A keresztárfolyam többször is 275 alá esett, de érdemben nem sikerült meghaladni. Ezzel együtt is a forint volt a régióban a legjobban szereplő deviza, ami nem is csoda, mivel a török kamatvágás után a cseh jegybank is csökkentett az alapkamaton, így a hazai kamatszint a térségben is kiemelkedőnek számít. Biztató, hogy a kötvénypiac is kezd magához térni tetszhalott állapotából, miközben az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) roadshow keretében teszteli egy nagyobb devizakötvények kibocsátás lehetőségét. A befektetők a fejleményeket és körülményeket pozitívan ítélik meg, így feltehetően emelkedett a beáramló tőke mennyisége.A forint erősödő trendje továbbra is kitart, de ma nem tudjuk megmondani, hogy meddig lesz képes fenntartani ezt a lendületet. Tartani lehet ugyanis egy korrekciótól, ha a nemzetközi hangulatban változás következik be. A korrekció mértéke viszont annál nagyobb lehet, minél erősebb a korrekció előtti időszakban a forint. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha a március eleje óta tartó trend erősen spekulatív jellegű forintvételeknek köszönhető.

A forint várható pályájának vizsgálatakor fontos kiemelni, hogy a kereskedelmi bankok és az MNB tárgyalásain – többek között - a forint alapú hitelezés erősítését tűzték ki célul a tárgyaló felek. Ez azért érdekes, mert a magas alapkamat – ami a forintot erősíti – arra készteti a kereskedelmi bankokat, hogy az MNB-nél helyezzék el fölös likviditásukat, így pótlólagos hitelkínálattal nem, vagy csak igen magas kamatok mellett jelennek meg a piacon. A forintalapú hitelezést a forinthitelek olcsóbbá tétele, és/vagy a devizahitelek korlátozásával lehet elérni a mai helyzetben. Az utóbbi nem lenne szerencsés, míg előbbi ahhoz vezethetne, hogy a forint ismét gyengül a vezető devizákkal szemben, ami a már folyósított devizaalapú hitelek visszafizetését nehezíti meg. Ezzel pedig újra a bankok kerülhetnek nehéz helyzetbe, ami újból a hitelezési tevékenység visszafogásához vezetne… Látható tehát, hogy az MNB nincs könnyű helyzetben, amikor az alapkamatról, illetve monetáris politikai kérdésekről dönt.

Véleményünk szerint a 275-ös szint az euróval szemben továbbra is ellenállás marad a forint kereskedésében. Ugyanakkor az oldalazó sáv gyenge oldala a korábbi 290-es szintről a 285-ös szintre került. Ebben a beszűkülésben nem javasolunk pozíciónyitást.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

 

A tízéves német állampapírok – mint mérvadónak tekintett európai kötvények – hozama a két héttel ezelőtti 4 százalékos csúcs után 3,8 százalékra mérséklődött, míg a tízéves amerikai államkötvények hozama a 3,9 százalékos csúcs után 3,5 százalékig esett vissza. A kisebb pánik tehát múlóban van, a hozamok ismét a korábban már megszokott szintekre tértek vissza. Ennek ellenére továbbra sem látunk fantáziát a fejlett piaci kötvénybefektetésekben, mivel hosszabb távon nem látjuk biztosítottnak az erősen megnövekvő kibocsátással szemben álló keresletet.

A hazai piacon a fejlett piacokhoz igazodva a hosszú lejáratok esetében hozamcsökkenést tapasztaltunk, míg a rövid oldalon a változatlan alapkamat miatt a hozamok továbbra is stagnálnak.


A rövid lejáratokban nem is számítunk változásra mindaddig, amíg az alapkamat nem változik. A hosszú lejáratok esetében pedig csak akkor várható elmozdulás, ha az ÁKK érdemi mennyiségben is képes lesz állampapír-aukciókon kötvényeket értékesíteni, illetve a tervezett devizakötvény-kibocsátás sikeresen lezárul. Ebben a helyzetben – számítva arra, hogy a nemzetközi piaci hangulat negatív irányba változhat – a rövid kötvények tartását javasoljuk.

Részvénypiac (Oldaltörés)

 

Az előző héten még arról írtunk, hogy erős az esélye egy erősebb korrekciónak. Nos, a részvénypiacok bebizonyították, hogy erősebbek, mint azt feltételeztük: a fontos támaszszintek végül megtartották az indexeket, így továbbra is maradt az oldalazó trend. A makrogazdasági adatok továbbra is vegyesek. A konjunkturális mutatók javulnak, de még mindig csak a visszaesés fékeződését mutatják, miközben a foglalkoztatási adatok tovább romló helyzetet tükröznek, ugyanakkor a fogyasztói bizalom javulóban van.

A múlt héten több tanulmány is napvilágot látott arról, melyek arra keresték a választ, hogy a recesszió lefutása „V”, vagy „W” alakú lesz. Véleményünk szerint a „W” lefutás a valószínűbb, mivel a vegyes adatokból azt szűrjük le, hogy a továbbiakban még egy erős visszaesés várható a fogyasztásban, ami magával ránthatja vállalatokat, illetve az egyes nemzetgazdaságokat, miközben a kormányoknak, illetve a nemzeti bankoknak már nincs sok lehetőségük a recesszió hatásait csillapítani. Ez a helyzet azonban nem mostanában fogja éreztetni hatását a piacokon, illetve a hatás „csak” azt eredményezi, hogy a korábbi csúcsokat nem haladják meg a részvénypiaci indexek. Ebből következően a részvények tekintetében kivárást javasolunk, mivel a kockázatok emelkednek, az emelkedési potenciál pedig nem változik, illetve szűkül.Fenti megállapításaink a fejlett piacokra vonatkoznak, de a feltörekvők – köztük a hazai is – a fejlett piacokat követi, így a kivárást ezeken a piacokon is ajánljuk.

Ajánlások
Devizapiac:
EUR/USD: kivárás,
EUR/HUF: kivárás.
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: kivárás
USA részvények: kivárás
Orosz részvények: kivárás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Hazai részvénypiac:
Hazai részvények: kivárás
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény és a részvény piacokkal)

Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok június közepére

A piaci folyamatokat a napokban globálisan a részvénypiacok határozzák meg. A piaci mozgásokból arra lehet következtetni, hogy a befektetők várakozó állásponton vannak, új vevők nem nagyon jönnek a piacokra, de eladói nyomás sincs. Mi várható a héten?

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok június végére

A piacokon is beköszöntött a nyár: új vevők nincsenek, a forgalom a világ minden táján csökken. A kevesebb szereplő miatt azonban egy-egy nem várt hír a korábbiaknál nagyobb kilengéseket is okozhat. Mire figyeljünk?

Nyáry Krisztián: Fasiszta vagy kommunista írót is szabad tanítani

Nyáry Krisztián: Fasiszta vagy kommunista írót is szabad tanítani

Kigyulladt egy busz az M3-ason, lezárták a bevezető szakaszt

Kigyulladt egy busz az M3-ason, lezárták a bevezető szakaszt

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt

Ezer embert helyeztek karanténba Tenerifén egy koronavírusos turista miatt