szerző:
MTI

Fedélzetén 153 emberrel az Indiai-óceánba zuhant a jemeni állami légitársaság utasszállító repülőgépe a Comore-szigeteknél kedden hajnalban. Nemrég túlélőt találtak a tengerben, miután előzőleg több holttestet is felkutattak.

Holttesteket és egy gyermek túlélőt találtak és emeltek ki a mentőalakulatok kedden annak a jemeni utasszállítógépnek a roncsai közül, amely hajnalban zuhant le rossz időjárási körülmények között a Comore-szigetek közelében. A túlélő állampolgárságát és nemét nem közölték. A terület fővárosa, Moroni egyik kórházának orvosa, Ben Imáni sebész telefonon elmondta, hogy a gyermek jelenleg egy mentőhajón tartózkodik. Értesülését megerősítette Arfasád Szálim, a mentőmunkálatok koordinátora is. Hozzátette, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésükre áll a gyermek ellátásához, beleértve az infúziót és más berendezéseket.

A Comore-szigetek fővárosától, Moronitól 16-17 tengeri mérföldre holttesteket láttak a víz felszínén, valamint hatalmas olajfoltot. A térségben rosszak voltak az időjárási viszonyok, a szél sebessége meghaladta az óránkénti száztíz kilométeres sebességet, és háborgott a tenger. Feltehetően ezek a körülmények vezettek ahhoz, hogy a repülőgép eltűnt a radar képernyőjéről.

Nicolas Sarkozy francia államfő parancsot adott a hadseregnek, hogy a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni szigetről, Mayotte-ról, illetve Réunionról nyújtson segítséget a mentési munkálatokhoz. Ennek megfelelően két hadihajót és egy Transall típusú katonai szállítógépet vezényeltek a baleset körzetébe, s a helyszínre küldik a BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozóiroda egy csoportját is.

Dominique Bussereau, a francia közlekedési minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a francia hatóságok megfigyelés alatt tartották a Yemenia jemeni légitársaságot, és a szóban forgó repülőgépnél korábban sok hibát észleltek. Az Airbus A310 típusú gép 2007-ben Franciaországban volt felülvizsgálaton, és azóta a gép nem tért vissza újabb vizsgálatra. A Yemenia nem volt rajta ugyan az Európai Unió által összeállított, biztonsági szempontból veszélyesnek tartott légitársaságokat felsoroló feketelistán, de a francia hatóságok szigorúbban ellenőrizték annak gépeit. A gépen hatvanhat francia állampolgár volt.

A Yemenia légitársaság egyik Airbus A310 típusú repülője járt szerencsétlenül. A légitársaság közlése szerint 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott a repülőgépen, franciák és nagyobb részt az egykori francia gyarmat Comore-szigetek állampolgárai voltak. Párizsból érkeztek és Jemen fővárosában, Szanaában szálltak át a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba induló jemeni járatra. (A Comore-szigetek a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől ugyancsak hasonló távolságra keletre fekszenek.)

Nadhoim alelnök elmondta, hogy a katasztrófa kedden a kora hajnali órákban történt. Szanaában azt közölték, hogy leszállás előtt 15 perccel zuhant le az Airbus. A pontos helyszín még nem ismeretes, de a fő szigeten fekvő Mitsamiouli városban mozgósították a kórházat. A helyi rendőrség névtelenül nyilatkozó alkalmazottja hozzátette, hogy az országnak nincsenek tengeri mentőalakulatai.

A párizsi Roissy repülőtér információi szerint a szerencsétlenül járt gép hétfőn 8 óra 55 perckor (06H55GMT) szállt fel a Roissyról, majd Marseille és Szanaa érintésével kedden hajnali 1 órakor (hétfő 23H00 GMT) kellett volna megérkeznie Moroniba. Párizsban is Airbusról beszéltek, de nem 310-esről, hanem A330-200-asról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Airbus-katasztrófa: újabb három holttest

Újabb három holttestet találtak vasárnap az Atlanti-óceánban annak a helynek a közelében, ahol feltételezések szerint az Air France repülőgépe hétfőn lezuhant.

MTI Világ

Airbus-katasztrófa: a brazilok nem kutatnak tovább

A brazil haditengerészet leállította annak az Air France-gépnek a roncsai utáni kutatást, amely június 1-re virradóra zuhant le az Atlanti-óceánba a dél-amerikai ország partjai előtt. A franciák folytatják.

MTI Világ

Észlelték a lezuhant Air France-gép fekete dobozainak jeleit - vaklárma volt

Észlelték az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép fekete dobozainak jeleit, egyelőre azonban nem sikerült megállapítani az adatrögzítő berendezések pontos helyét - írta internetes oldalán a Le Monde című francia napilap, de a francia légitársaság szóvivője nem erősítette meg az értesülést.

Hasítottak a húszas számok a hatos lottón

Hasítottak a húszas számok a hatos lottón

Tíz településen tartanak megismételt szavazást

Tíz településen tartanak megismételt szavazást

Nácik és antifasiszták vonultak fel Bielefeldben

Nácik és antifasiszták vonultak fel Bielefeldben

Az én hetem: Krusovszky Dénes útkeresése a tohuvabohuban

Az én hetem: Krusovszky Dénes útkeresése a tohuvabohuban

Háborús eposz győzte le az Álom doktort az észak-amerikai mozikban

Háborús eposz győzte le az Álom doktort az észak-amerikai mozikban

Hegyvidéki Önkormányzat: a Normafán kialakítandó új parkoló területe nem erdőövezet

Hegyvidéki Önkormányzat: a Normafán kialakítandó új parkoló területe nem erdőövezet