szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ gazdasági nagyhatalmai 20 milliárd dolláros támogatást nyújtanak a szegény országoknak a mezőgazdaság fejlesztésére - ebben állapodtak meg a G8-tanácskozás résztvevői.

A három évre szóló támogatás - amelynek oroszlánrészét az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán adja össze - fordulatot jelent az eddigi politikában: az élelmiszersegélyek helyett arra helyezi a hangsúlyt, hogy az élelmezési gondokkal küszködő országokban növekedjen a mezőgazdasági termelés.

Az elsősorban az Egyesült Államok indítványára elhatározott programról szólva, Barack Obama amerikai elnök elmondta: semmi nem indokolja, hogy Afrika ne legyen önellátó élelmiszerből. Vannak megművelhető területei, csak hiányzik a technika, a vetőmag, az öntözés, illetve az értékesítéshez szükséges szakismeret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Összehangolt nemzetközi válságlépéseket akar Barroso a G8-tól

Összehangolt válaszlépéseket sürget José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a világ legfejlettebb iparú nyolc államának (G8) vezetőitől, a gazdasági és pénzügyi válsággal, a kereskedelemmel, az éghajlatváltozással és az energiaellátással, a fejlesztéssel és az afrikai helyzettel, valamint az élelmiszer-ellátás biztonságával kapcsolatos közös gondok megoldása érdekében.

MTI Gazdaság

Némi optimizmus a G8 pénzügyminisztereinek leccei ülésén

Többségében a nemzetközi pénzügyek rendbetételének, a fiskális szigorításnak a kérdését tették az első helyre a hét végén a nyolc legjelentősebb gazdasági hatalom (G8) pénzügyminiszterei az olaszországi Leccében folytatott tanácskozásukon. Nyilatkozataikban ugyancsak kiemelt helyen húzták alá a gazdaság fellendítésének ösztönzését.

MTI/hvg.hu Világ

G8-csúcs: miért pont ők nyolcan?

Kibővített körben, a G8-ak mellett további kilenc ország részvételével folytatódik csütörtökön az olaszországi csúcstalálkozó, amelynek első estéjén elfogadták a koppenhágai klímacsúcsot megalapozó szén-dioxid-csökkentési megállapodást, Iránnak pedig szeptemberig adtak haladékot az atomkérdés tisztázására.