szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegymillió forint felügyeleti bírságot rótt ki a K and H Bank Zrt.-re a hitelintézetnél lefolytatott célvizsgálata nyomán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) június 24-re datált, hétfőn délután közzétett határozatában.

A PSZÁF határozatában felhívja a bankot: maradéktalanul tegye meg a szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a bankszámla felett rendelkezésre jogosult személy azonosítása során alkalmazottai a vonatkozó jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően mindenkor a hitelintézettől elvárható gondossággal járjanak el, továbbá a bank erősítse a folyamatba épített ellenőrzési mechanizmust.

A felügyelet azt javasolja a hitelintézetnek, hogy ennek érdekében fokozottan ügyeljen alkalmazottainak szakmai továbbképzésére.

Az idén már másodszor sújtotta bírsággal a bankot a felügyelet. Áprilisban 10 millió forintra bírságolta, és az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására szólította fel a CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) strukturált kötvények értékesítése kapcsán.

A KBC-csoport ugyanis a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, ám egy hitelminősítő intézet leminősítését követően a bank ezt egyoldalúan - a szerződéskötést megelőző feltételektől eltérően és előzetes értesítés nélkül - megszüntette.

A bank a PSZÁF szerint ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt. Több befektető csak 10 éves CDO befektetést kívánt megvásárolni, ám később azzal szembesült, hogy befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet.

A PSZÁF felrótta azt is, hogy jóllehet március 27-én egy hitelminősítő intézet leminősítési figyelendő listára helyezte a KBC csoport által kibocsátott egyes CDO kötvényeket, erről a bank nem jelentetett meg hivatalos tájékoztatást, holott a hitelminősítő lépése lényeges jelzést adott volna a befektetők részére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

PSZÁF: 6,5 millió forintos bírság a CIB Banknak

A PSZÁF 6,5 millió forintra bírságolta a CIB Bankot, mivel a hitelintézet a felügyelet szerint jogszabálysértően járt el egy alkalommal, jelzálogalapú hitele egyoldalú szerződésmódosításakor - közölte a felügyelet.

MTI Vállalkozás

Hét ponttal csökkent a K and H kkv bizalmi indexe

A múlt év utolsó negyedévében 7 ponttal esett vissza a K and H kkv bizalmi index, és ezzel egyéves javuló tendencia tört meg a kis és középvállalkozói (kkv) szektor várakozásai tekintetében, a bizalmi index értéke mínusz 42 pontról mínusz 49 pontra romlott.

MTI Gazdaság

Fogyasztóvédők perlik be a K and H Bankot

Az Oszágos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indított a K and H Bank ellen, mert megítélése szerint tisztességtelen a bank eljárása, amelyben 0 forintról 100 ezerre emelte a végtörlesztés minimális díját, visszamenőleg - közölte a civil fogyasztóvédelmi szervezet.

MTI Gazdaság

Bizottsági támogatás a PSZÁF-elnökjelöltnek

Támogatta Farkas Ádám kinevezését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa elnöki posztjára az Országgyűlés költségvetési valmint a gazdasági és informatikai bizottsága a hétfői ülésen. Az elnökjelölt a felügyelet irányítási rendszere átalakításának szükségességét egyebek között a jelenleg nem eléggé világos és egyértelmű felelősségi rendszerrel indokolta.

MTI Gazdaság

Megválasztották a PSZÁF új elnökét

Farkas Ádám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa új elnöke. Az Országgyűlés 209 igen, 130 nem szavazattal és 5 tartózkodással választotta meg a posztra hétfőn.

MTI/hvg.hu Kult

Kortárs művészetre vált a K and H csoport

Előállt a K and H Csoport új, kortárs képzőművészeti gyűjteményének koncepciójával és ösztöndíj-tervével. Az anyagi forrást a pénzintézet korábbi műtárgy-állományának értékesítésa adja. Eddig mintegy 50 millió forint gyűlt össze - közölték a Műcsarnokban tartott keddi sajtótájékoztatón.

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp