szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha a következő kormány folytatja a takarékos költségvetési politikát, akkor a GDP növekedése lehetőséget teremt az iparűzési adó kiváltására - jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter, a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) rendezvényén.

A pénzügyminiszter - elemezve a HEBC most megjelent 11. üzleti jelentését - elmondta: az iparűzési adó 500 milliárd forint, ekkora összeggel nem lehet csökkenteni a kormányzati kiadásokat. Hozzátette: ha a költségvetés kiadásai 2010 után nem nőnek, akkor a GDP növekedése, vagy a GDP-nek a 2008. évi értékre való visszaállása már fedezetet teremt az iparűzési adó kiváltására.

A kormány ebben az évben, elsősorban a gazdasági visszaesés miatt, közel 1.000 milliárd forintos kiadáscsökkentést hajt végre, amit a szakértők három év alatt láttak megvalósíthatónak - jelezte Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter szerint Magyarországnak minél előbb csatlakoznia kell az eurózónához, de a szakértői kormány nem kíván céldátumot kitűzni, ugyanakkor valamennyi intézkedésével a maastrichti feltételeket teljesítését akarja előre mozdítani.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ne az APEH szedje be az iparűzési adót

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége tiltakozik az ellen, hogy iparűzési adót az APEH szedje be, a törvény kihirdetését követően pedig az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte a szövetség.

MTI Gazdaság

Oszkó: a növekedés érdekében sem rontható a pénzügyi egyensúly

Magyarország most olyan pénzügyi és költségvetési politikát folytat, amelynek eredményeképpen később nem kerül újabb válságba, ezért rövid távon, a növekedés érdekében sem rontható a pénzügyi egyensúly – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Válságkezelő műhely” címmel rendezett hétfői budapesti rendezvényén.

Gazdaság

Oszkó az adótörvényekről: erős váltás

Most már minden kérdésre végleges választ tudok adni a 2010-es, illetve a 2009-es adóváltozásokat illetően - kezdte Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatót, amelyen a tegnap elfogadott törvénmódosításokat kommentálta.

MTI Gazdaság

Oszkó: tartani kell a 3,8 százalékos hiányt 2010-ben

Oszkó Péter szerint a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 2010-re nem lehet "elmozdítani", nemcsak azért, mert ezt várja a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hanem azért, mert a piacok is ezt várják el Magyarországtól.

Vállalkozás

Oszkó téved: jobb a cseh modell?

A Csehországban bevezetett modell szerint történik hazánkban is a bruttósítás - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. Néhány szakértő azonban olyan különbségekre hívja fel a figíelmet, ami minden munkavállaló számára forintosítható.