szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az építőipari termelés volumene 10,1 százalékkal csökkent 2009 májusában az előző év májusához viszonyítva mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH szerint az év első öt hónapjában a termelés 6,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, míg szezonálisan kiigazítva májusban 3,3 százalékkal maradt el az előző havitól.

Az építőipari termelés volumene 2009 áprilisában 8,4 százalékkal csökkent 2008 áprilisához viszonyítva mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva. Az építőipari termelés volumene tavaly májusban kiigazítatlan adatok alapján 8,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A KSH közleményében rámutatott: 2009 májusában a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 10,1 százalékos mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeken végzetteké viszont az út-, vasút-, és közműépítések miatt 7,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei év elejétől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,6 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké pedig 3,5 százalékkal bővült a 2008. január-májusi időszakhoz képest. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 8,6 százalékkal maradt el az áprilisitól, míg az egyéb építményeké 1,1 százalékkal emelkedett.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 0,6 százalékkal csökkent 2008 májusához képest, az egyéb építmények építése ágazaté - ami egyéb építmények (utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába - viszont jelentősen, 41,8 százalékkal nőtt.

Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat - amelynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott: májusban 35,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A KSH közleménye kiemelte: az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 26,4 százalékkal haladta meg a 2008. májusit.

A statisztikai hivatal közleményében úgy vélte: a növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,6 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 40,3 százalékkal nőtt az út-, és vasútfejlesztésre, közműépítésére aláírt szerződések miatt.

A 2009 májusában kötött szerződések volumene 16,3 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 10,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményekre pedig 56,9 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A KSH szerint az emelkedés a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére és a vasút-korszerűsítésre kötött nagy értékű szerződések eredménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

KSH: csökkent az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 2009 áprilisában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 8,4 százalékkal csökkent 2008 áprilisához viszonyítva, szezonálisan korrigálva áprilisban 4,9 százalékkal maradt el az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Vállalkozás

Felszámolás és pánikhangulat az építőiparban

Közel 15 százalékkal emelkedett az év első negyedévében a felszámolt építőipari vállalkozások száma a tavalyi év azonos időszakához képest; az emelkedés a vártnál lassabb, azonban a felszámolások lényegesen több nagy árbevételű céget érintenek, mint korábban.

MTI Gazdaság

A jövő év második felében indulhat növekedésnek az építőipar

Az elmúlt két és fél évben 30 ezer fővel csökkent az építőiparban legálisan foglalkoztatottak létszáma, jelenleg a rendelésállomány 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, a kilábalás a jövő év második felében kezdődhet - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke csütörtökön az Építők Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.