szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irányított fejlesztésekkel egy új járműipari központ létrehozását tervezi a kormány Kecskeméten és környékén – jelentette be hétfőn Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a helyi Bosal gyárban tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A tárcavezető az eseményen hangsúlyozta: az elképzelés beleillik abba az akciótervbe, melyet a közelmúltban fogadott el a kormány a magyarországi gépjárműipar fejlesztése érdekében.

„Ez az ágazat már most is hazánk egyik húzóereje. Ehhez járul hozzá az a szerződés is, melyet most írtunk alá a cég vezetőjével a folyamatban lévő fejlesztések támogatásáról. A Bosal e forrás felhasználásával hárommilliárd forintból 250 új munkahelyet teremt és 2014-ig garantálja azok fenntartását” – fogalmazott Varga István. A tárcavezető kérdésre válaszolva a támogatás összegéről nem beszélt, ám aláhúzta: a beruházásösztönző állami segítségnyújtás részleteit hatvan napon belül nyilvánosságra hozzák.

A Bosal vállalatcsoport képviseletében megjelent Jörg Riehle szerint több millió eurós támogatásról van szó, melynek segítségével idén szeptemberre teljes egészében elkészül a 2007-ben, még a Mercedes kecskeméti gyáráról született megállapodás előtt útjára indított bővítés. A beruházás révén új csarnokot, valamint járműipari alkatrészgyártó és felületkezelő technológiát magába foglaló termelőbázis létesül a jelenlegi üzem területén, ahol a termelés még idén elkezdődik.

A cégcsoport igazgatótanácsának tagja kijelentette: a fejlesztés mellett olyan érvek szóltak, mint a térség kiváló szakember-ellátottsága, versenyképes költségstruktúrája, valamint a város ideális földrajzi elhelyezkedése és infrastruktúrája. „Az itteni gyár a többivel összehasonlítva is világszínvonalat képvisel és kimagasló minőséget produkál. Már csak arra várunk, hogy Magyarország is mielőbb csatlakozhasson az euróövezethez” – tette hozzá Jörg Riehle.

„Válság ide, vagy oda, hazánknak igenis vannak előnyei. Logisztikai adottságok terén Európában dobogós helyen áll és a munkaerő minősége is lehetővé teszi magas hozzáadott értékű termékek előállítását. Ezt a lehetőséget ki kell használnunk” – mondta Kilián Csaba, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség befektetési igazgatója.

Közölte: az ITD Hungary idén eddig mintegy 66 milliárd forint értékű beruházást jelentett be Magyarországon, melynek köszönhetően több mint 3500 új munkahely létesül. Jelenleg is tucatnyi autóipari beruházásról tárgyalnak. Amennyiben ezek mindegyike Magyarországon valósulna meg, az újabb hatezer munkahelyet teremtene. Mindezt kiegészítve a város polgármestere, Zombor Gábor méltatta a beruházás ügyében kialakult példás összefogást.

Az 1923-ban alapított Bosal autóipari beszállítóként leginkább kipufogórendszereiről ismert, de vonóhorgot, tetőcsomagtartót, luxusautók kiegészítőjeként szélfogót, autóemelőt, kabriókhoz tetőszerkezetet és ez évtől összkerékhajtásos gépkocsikhoz fellépőt is gyárt. A belga családi vállalkozás világszerte több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztat és 22 országban negyvenkét üzemet működtet. Éves forgalma meghaladja a 800 millió eurót. A cégcsoport Kecskeméten 2004 óta van jelen és napjainkban mintegy kétszáz embernek ad munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!