szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban a második negyedévi teljesítmény jobb volt a vártnál, a fő mutatók pedig arra vallanak, hogy a gazdaság hamarosan túljut a visszaesés legrosszabbján – olvasható a német pénzügyminisztérium hétfőn megjelent, júliusi havi jelentésében.

"Németország süllyedésének üteme az utóbbi időben szemlátomást lelassult. Számos mutató éppenséggel arra vall, hogy egyes gazdasági ágazatokban a hanyatlás talán már meg is állt", írták a minisztérium elemzői.

A pénzügyminisztérium derűlátó jelentésével egybecsengett a gazdasági minisztérium előrejelzése is. Ebben a minisztérium azt jövendölte: jó esély van arra, hogy a második negyedév gazdasági mutatói a háború utáni legsúlyosabb recesszió végét jelzik.

Az év első három hónapjában 3,8 százalékkal esett vissza a német gazdaság az előző negyedhez képest - ez a legrosszabb adat az ország 1990-es újraegyesítése óta -, és a hazai össztermék (GDP) 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A német kormány hivatalos várakozása egész évre átlagosan 6 százalékos gazdasági visszaesés, ez hatvan éven belül a legrosszabb teljesítmény lenne.

Hétfőn közzétett jelentésében a pénzügyminisztérium úgy értékelte: az elmúlt időszakban visszaesett export területén is fordulópont következhet be. A szakértők szerint erre utal az, hogy ismét növekednek a különböző megrendelések, és mindez az elkövetkező hónapokra az exportban is stabilizálást valószínűsít.

A korábbi években, a fellendülés idején a szegényes, csökkenő lakossági fogyasztás lassító, visszahúzó erő volt, de most, hála az alacsonyabb energiaáraknak, "támogató szerepet játszott a második negyedévben", különösen, mivel a korábbi húzóerők - a vállalati beruházások és az export - eddig kiestek. Ez meglátszik azon is, hogy júniusban a társasági adóbefizetések 53,8 százalékkal, a jövedelemadó-befizetések 5,2 százalékkal maradtak el a tavaly júniusitól.

Az államadósság növekedésének megállítása "távoli kilátást" csupán, írták a minisztériumi szakértők. A tavalyi, GDP-hez mérten 0,1 százalékos államháztartási hiány után az Európai Bizottság most 3,9 százalékos hiányt jósol Németországnak idénre, és 5,9 százalékos hiányt jövőre.

A hivatalos minisztériumi jelentések óvatos derűlátását több intézeti, illetve banki szakértő is megerősítette. Az idézett szakértők szerint az idei esztendő második felére a konjunktúra élénkülése várható. A Die Welt című napilap gazdasági szakemberek körében végzett felméréséből az tűnt ki: az elkövetkező hónapokban inkább "pozitív meglepetések" várhatók. "A fellendülés jelei már megfigyelhetők", idézte a lap Rolf Schneidert, az Allianz konjunktúra-szakértőjét, aki szerint a gazdasági vezetők derűlátását megalapozza, hogy növekednek az exportmegrendelések, és erősödik a fogyasztás is.

A munkaadókhoz közel álló Német Gazdasági Intézet (IW) szakértője, Michael Grömling úgy vélte, hogy a mélyponton sikerült túljutni. Szavai szerint az egyre több pozitív vállalati jelentés ezt erősíti meg.

Kai Carstensen, a müncheni Ifo Intézet egyik vezetője annak a nézetnek adott hangot: a gazdasági teljesítmény visszaesésének szakasza befejeződött. A munkaerőpiacot illetően azonban kevésbé derűlátóak az előrejelzések. A szakértők egybehangzó véleménye szerint az elkövetkező időszakban a munkanélküliség növekedése várható, ami fékezheti a remélt fellendülés dinamikáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kissé nőtt májusban a német export

Májusban kissé nőtt a német export az előző hónaphoz viszonyítva: a naptári és szezonális hatásoktól megtisztítva 0,3 százalékkal emelkedett, tavaly májushoz képest azonban 24,5 százalékkal, 60,7 milliárd euróra csökkent – közölte csütörtökön a wiesbadeni statisztikai hivatal.

MTI Gazdaság

Egyre több cég van veszélyben Németországban

A recesszió egyre több németországi céget sodor a tönk szélére: a Creditreform csütörtökön ismertetett adatai szerint az idei év első hat hónapjában 16 650 vállalat jelentett csődöt, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennél még drámaibban alakult a csőd miatt veszélybe került munkahelyek száma, 54,4 százalékkal 254 ezerre nőtt.

MTI Gazdaság

Vége a recessziónak Németországban

Négy negyedéven át tartó történelmi visszaesés után az idei második negyedben megállt a német gazdaság zsugorodása a berlini gazdasági minisztérium (BMWi) szerint.

MTI Gazdaság

Hatott a roncsprémium: felpörgött fel a német ipari termelés

Májusban közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt a német ipari termelés havi összehasonlításban, erősítve azokat a reményeket, hogy Európa vezető gazdasága talán megkezdte a kilábalást a válságból. A termelő ágazatok 3,7 százalékos teljesítménynövekedése messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat.