szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a szállodafejlesztés az elmúlt években kifejezetten kedvelt terület volt a bankok és ingatlanfejlesztők szemében, a jövőben egyre inkább érdektelenség, legrosszabb esetben a kényszereladási szándék megjelenése fogja jellemezni ezt a szegmenst - vélekedik Balla Ákos, a Colliers Magyarország Kft. értékbecslő és piackutató divíziójának igazgatója.

A várható visszaesés egyik fő oka a klasszikus üzleti utazások számának drasztikus csökkenése, aminek hátterében az áll, hogy a nemzetközi tevékenységet folytató cégek visszafogják az utazási kiadásaikat - olvasható a cég közleményében.

A kereslet apadása mellett a banki finanszírozási lehetőségek szűkülése is visszaveti a szállodafejlesztéseket - véli az ingatlanszakember.

A nemzetközi ingatlantanácsadó tapasztalatai alapján a bankokkal folytatott tárgyalások során már most is érzékelhető, hogy a hotelpiac kevésbé preferált területté vált. A fejlesztők is egyre többször kérnek tanácsot, hogy egy jó adottságú, eredetileg hotelberuházásra kiválasztott telket hogyan hasznosíthatnának valamilyen eltérő fejlesztési célra - mutatnak rá a közleményben.

Balla Ákos szerint a konferenciaturizmus fellendülése jelenthet megoldást, ehhez ugyanakkor 500-1000 fős befogadóképességű, nemzetközi színvonalú konferenciaközpontok létrehozására lenne szükség. A kisebb, pár száz főt kiszolgáló konferenciahelyszínek adottságai sok esetben már nem felelnek meg az aktuális piaci igényeknek - teszi hozzá a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A gyűjtőalapok az ipari és logisztikai ingatlanbefektetések felé fordulnak

A európai ingatlanpiacon az elmúlt másfél év során tapasztalt lanyha befektetői aktivitás ellenére az ipari és logisztikai szektor iránt továbbra is jelentős az érdeklődés a CB Richard Ellis (CBRE) legújabb kutatása szerint. A logisztikai szektor még mindig viszonylag biztos bevételt nyújt, így vonzó lehet a kevésbé kockázatos eszközöket kereső befektetők számára.