szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Austrian Airlines légitársaság ismét veszteséges: a második negyedévben 78,5 millió euró volt a hiánya adó után a tavalyi második negyedévi, 11,7 milliós adózott eredmény helyett.

Az üzemanyag olcsóbbodásának jótékony hatását továbbra is elemésztette az utasszám meredek csökkenése, írták a kedden kiadott időközi beszámolóban. A légitársaság bevétele 495,8 millió euró volt, 26 százalékkal kevesebb a tavalyi második negyedévinél. Az Austrian Airlinest jelenleg felvásárolja a német Lufthansa, ettől az osztrák cégnél 80 millió eurós megtakarítást várnak évente, amit további, évi 220 millió eurós megtakarítással saját erőből is meg akarnak toldani, profitot remélve. Erre az évre egyelőre nem adtak eredmény-előrejelzést kedden sem.

Az Austrian Airlinesnak az első negyedévben 88,1 millió eurós vesztesége volt adó után, nagyobb az egy évvel korábbi, 60,4 milliós hiánynál. A bevétel 17 százalékkal 438,8 millió euróra csökkent.

Tavaly is veszteséges volt az AUA az év nagy részében, az előző évinél még sokkal nagyobb üzemanyagköltség, az olcsó jegyes légitársaságok támasztotta verseny és az utazási kedv lanyhulása miatt. Adó után 429,5 millió euró volt a veszteség a 2007-es, 3,3 millió eurós adózott eredmény után. A bevétel 0,8 százalékkal 2,53 milliárd euróra csökkent 2,55 milliárdról.

A rekord méretű éves veszteség ellenére a bécsi tőzsdén jegyzett cégek közül tavaly az AUA-nál növelték a legnagyobb mértékben, 126 százalékkal a vezetők jövedelmét, 948 ezer euróra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

IATA: mérséklődött a visszaesés a légi közlekedésben

Júniusban valamelyest javult a helyzet a légi szállításban, miután az év hatodik hónapjában kisebb volt a visszaesés, mint májusban. A nemzetközi légiforgalmi szövetség, az IATA csütörtökön ismertetett adatai szerint a légitársaságok 7,2 százalékkal kevesebb utast szállítottak, mint egy évvel korábban, miközben májusban még 9,3 százalék volt a visszaesés.

MTI Világ

A válság miatt eddig 132 útvonalat töröltek a légitársaságok

A globális válság miatt megszorításokra kényszerülő európai légitársaságok a német Welt am Sonntag értesülései szerint 132 útvonalat töröltek menetrendjükből az elmúlt egy évben. A lap a Jet Republic magán légitársaság egy tanulmányára hivatkozva közölte az adatot.

MTI Karrier

Munkaidőt és bért csökkent az Austrian Airlines

Az Austrian Airlines csoport egy évre szólóan csökkenti utaskísérői munkaóráit és fizetését, és pilótái béréből is lefarag. Az intézkedést június 1-től vezetik be az osztrák légitársaságnál és regionális leányvállalatánál, a Tyroleannál.

MTI Gazdaság

Ismét nagy veszteségre számíthatnak a légitársaságok

Közel lehet az 5 milliárd dollárhoz a világ légitársaságainak idei együttes vesztesége. A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) vezérigazgatója csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy rontani kellett a légi szállítás globális veszteségére adott korábbi becslést, mert ugyan a légi teherszállításban talán már elérték a bevételi mélypontot, de a személyszállításról ez még nem mondható el.